В Івано-Франківській обласній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбувся захід із циклу «Жива книга: відверті історії турботи про дітей»

Суспільство

Організувала його міжнародна благодійна організація «Партнерство «Кожній дитині» у співпраці з обласною військовою адміністрацією. На заході побували заступниця голови обласної військової адміністрації Людмила Сірко, керівники профільних структурних підрозділів ОДА.


Про це пише Голос-Інфо з посиланням на Івано-Франківську ОВА.


Метою заходу стало обговорення забезпечення права дитини на зростання у сімейному середовищі через розвиток в територіальних громадах патронату над дитиною, покращення якості та забезпечення доступності для вразливих сімей з дітьми як альтернативи інтернатним закладам.


Зустріч дала змогу почути в новому форматі історії патронатних вихователів, прийомних батьків та батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу.
«Соціальна сфера є нелегкою, тому обирають її серцем. Люди, наповнені любов’ю і добротою, насамперед надають догляд, опіку та піклування тим діткам, які опинились тимчасово в складних життєвих обставинах. Для таких дітей цей період особливий, для них основне, щоб вони не були покинуті, не опинились в інтернатних установах, а відчули підтримку сім’ї. Саме завдяки патронатним вихователям діти почувають себе потрібними і щасливими в колі родини» , – зазначила Людмила Сірко.
Заступниця голови ОДА подякувала благодійним організаціям, працівникам служб у справах дітей, національної сервісної служби та обласному центру соціальних служб за допомогу дітям.

Під час заходу поговорили про труднощі, до яких потрібно бути готовими під час адаптації дитини у новому оточенні, стереотипи, які заважають людям стати патронатними вихователями, прийомними батьками чи опікунами. Серед «живих книг» були й ті, хто розповів про свій шлях до патронату.


Додамо, що проєкт «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату» виконується спільно Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), Партнерством «Кожній дитині», Міністерством соціальної політики України, Національною соціальною сервісною службою України, Координаційним центром з розвитку сімейного виховання та догляду дітей за фінансової підтримки Європейського Союзу та Австрійської Агенції Розвитку (ADA).


Довідково. Нині в Україні створено 379 патронатних сімей, під тимчасовим прихистком яких перебуває 771 дитина. Від початку року з’явилися 101 нова патронатна сім’я. Очікується, що завдяки проєкту «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату», який працюватиме півтора року з лютого 2024-го, кількість патронатних сімей в Україні зросте до 500. У проєкті беруть участь 184 громади з усієї країни, зокрема 10 громад з Івано-Франківської області.


Стежте за нами в соціальних мережах: ЮтубТелеграмФейсбук та Інстаграм.


Переглядів: 105
banner