16 жовтня – Всесвітній день здорового харчування

Суспільство

Статистика свідчить, що українці переважно нехтують принципами здорового харчування і це суттєво знижує якість життя, що несе загрозу їх здоров’ю. Близько половини українців мають зайву вагу або ожиріння.


Пише Голос-Інфо з посиланням на Тисменицьку міську раду.


Харчування – необхідний елемент підтримки здоров’я людини та факторів попередження багатьох хронічних неінфекційних захворювань.
 Кожна нація має свої особливості в харчуванні,тому не дивно, що нам важко адаптуватися до більш гострої чи навпаки, пісної їжі.
■Харчування з високим вмістом насичених жирів і сахарози (так звана «західна» дієта) буквально «змушує» мозок знову і знову піддаватися спокусі, вчергове підштовхуючи нас пообідати фаст-фудом.
■Популярна література про здорове харчування вчить нас, що фастфуд шкідливий, бо в ньому багато солі, жиру і цукру. Жирна, смажена, копчена і солодка їжа негативно впливає на гіпокамп головного мозку, який відповідає за формування пам’яті. Мозок блокує відчуття насичення, знову і знову викликаючи бажання перекусити.
■■Наші гени найкращим чином пристосовані до переробки тих цукрів, які ми отримуємо з натуральними продуктами харчування, а не з цукром-рафінад.
І якщо в давнину солодощами були ягоди і фрукти, то зараз – кондитерські вироби, соуси, фаст-фуд…
■Серед напоїв лідером є солодкі лимонади, газована вода і соки, причому влітку солодкі газовані напої розходяться сотнями літрів.
■ Вживання цукру викликає швидке підвищення глюкози в крові, стимулюючи викиди великої кількості інсуліну. Якщо подібні стрибки відбуваються досить часто, то клітини втрачають чутливість до інсуліну. Як наслідок, рівень глюкози в крові залишається підвищеним. Надалі гіперглікемія може стати причиною розвитку цукрового діабету другого типу.
■ Важливо знати, що цукор працює по тому ж принципу, що сильні наркотики.
■ Цукор – це рушій торгівлі. Цукор використовується для карамелізації і підфарбовування навіть тої їжі, яка не передбачає солодкого смаку (смаженого м’яса, наприклад).
■■ Близько чверті усіх випадків діабету у світі викликані не спадковістю, не абстрактним неправильним харчуванням чи переїданням, а всеціло і виключно цукром.
■ Людина схильна до переїдання не через власну розхлябаність, а через важкі біохімічні порушення в організмі. Метаболічний синдром – це нездоровий обмін речовин, який призводить до хронічних неінфекційних захворювань, таких як інфаркт, діабет і навіть рак.
 Правильне, збалансоване харчування – основа здорового способу життя. Молочні продукти
 Споживання молочних продуктів асоційоване з низьким ризиком небезпечних захворювань-серцево-судинних, раку та цукрового діабету. Щоденне споживання молочних або кисломолочних продуктів більше ніж на 50% задовольняє потребу у кальції та також постачає вітамін А, вітаміни групи В, цинк і селен. Споживання кальцію забезпечує здоров’я кісток та зубів, функціонування нервової системи та згортання крові.
Рекомендований розмір порції для молочних та кисломолочних продуктів: одна склянка молока (250 мл), одна порція йогурту (200 мл), 40 г твердого сиру, 120 г домашнього сиру. Більше організм засвоїти НЕ ЗМОЖЕ.
Що було швидше – курка чи яйце?
Курячі яйця є важливим джерелом незамінних амінокислот, вітамінів ( А, D, Е, В2, В12, фолієва кислота), а також важливих мінералів – кальцію, заліза, йоду, селену, цинку. Бажано вживати одне-два курячі яйця на день.
Риба є джерелом вітаміну D та незамінних поліненасичених жирних кислот (Омега-3). Рекомендується споживати дві рибні страви на тиждень, одна з яких – морська риба.
Українці люблять м’ясо. Споживання свинини, яловичини та баранини повинно бути не менше 500 г на тиждень, але старайтеся їсти менше оброблених м’ясних продуктів (ковбаси, сосисок, паштетів, напівфабрикатів тощо.
М’ясо птиці, не поступаючись за харчовою цінністю іншим видам м’яса, є більш здоровим вибором.
Сиров’яле м’ясо. Відмінне джерело білка! Сиров’ялена продукція зберігається довго і допоможе заповнити залізодефіцит.
Нагадаємо про тарілку здорового харчування, яка передбачає споживання наступних продуктів:
Овочі та бобові – не менше 300 г на добу. Їжте капусту, огірки, листя салату та іншу зелень, цибулю, гарбуз, моркву, перець, помідор, редьку та інші овочі. Корисно споживати квасолю, горох, червону сочевицю ( 75 г на добу).
Фрукти та ягоди – не менше 300 г на день. Застереження: не збирайте їх біля автодоріг (містять продукти згорання палива, солі важких металів).
Надавайте перевагу цільнозерновим продуктам. Крупи та макарони можуть бути гарною вуглеводною складовою вашої тарілки. Це вівсяна, гречана та пшенична каші, нешліфований рис, а також макарони з твердих сортів пшениці, цільнозерновий хліб та хлібці.
Випічки з білого борошна краще їсти менше.
Корисні олії та жири
 Жири є важливим харчовим джерелом енергії та корисних жирних кислот. Жири поділяються на ті, які корисні для організму, і ті, які шкідливі.
 Корисні жири містяться у соняшниковій, оливковій, рапсовій, лляній та кукурудзяній оліях. Надзвичайно корисним є риб’ячий жир, тому слід прагнути регулярно споживати жирну морську рибу.
Насичені або тверді жири найчастіше зустрічаються у переробленій їжі тваринного походження.
Доцільно обмежувати споживання тваринних жирів (вершкове масло та сало). Насичені жири справді можуть підвищити рівень холестерину у крові.
А ось продукти з ненасиченими жирами у складі (горіхи, рослинні олії, лосось, авокадо) краще додати до щоденного раціону, вони принесуть організму користь.
 Поліненасичені жирні кислоти, які містяться у насінні соняшника, соєвих бобах, гарбузовому насінні, тунці, грецьких горіхах, знижують рівень холестерину у крові. Полі – і мононенасичені жири позитивно впливають на серцево- судинну систему і швидко засвоюються організмом.
Режим харчування
 Потрібно їсти до 6 разів в день. Це забезпечить нормальну роботу жовчного міхура і печінки, а значить – і судин. Якщо ви їсте рідко, але багато, це викликає різкі стрибки інсуліну в крові, а він руйнує судини.


Здоровий спосіб життя – наслідок щоденної роботи над собою. Поступово змінюючи себе, свої звички і уклад життя, ви зможете досягти бажаного – продовжити молодість і попередити захворювання.
Будьте здорові!


За матеріалами Богородчанського відділу Івано-Франківського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦ КПХМОЗ»
На зображенні може бути: 2 людини та текст


Переглядів: 156
banner