В Івано-Франківську стартували оновлені курси української мови

Суспільство

7 жовтня провели перше заняття.  Навчання триватиме близько двох  місяців.


Цього разу працює група офлайн та онлайн. Очно виявили бажання займатися більше 20 людей, дистанційно ж відвідують уроки понад 30 учнів.


Солов’їну вивчають люди різного віку і фаху, а у дистанційному форматі мають можливість навчатися і ті, хто зараз перебуває в будь-якому куточку України.

Нагадаймо : Програма курсів оновлена та включає наукові доробки відомої філологині Ірини Фаріон, продовжуючи її справу з українізації та зміцнення національної ідентичності.

Ольга Шендрик, заступниця директорки Департаменту освіти і науки, розповідає про зміни:

«Курси української мови стартували на початку повномасштабного вторгнення. Функціонували вони на базах шкіл і викладали їх вчителі української мови. Було дуже багато бажаючих і формувалися по 5-6 груп. Зараз цікавість до курсів трішечки зменшилася, тому було прийнято рішення перевести курси української мови на позашкільні заклади», – пояснює Шендрик.

Практичне спілкування замість сухої граматики

Ірина Антоняк, координаторка мовних курсів, описує методику навчання:

«Ми намагалися зробити більш універсальною і не так давати акцент на якусь граматику, те, що вивчається в школі, оскільки те, у школі, бодай ази української мови вивчали. Ми більше ставимо акцент на комунікативні функції мови, будуємо різноманітні діалоги, вчимо застосовувати практично різноманітні звороти і в такому форматі будувати ці заняття», – каже Антоняк.

Ірина Антоняк підкреслює важливість внеску Фаріон:

«Ми сподіваємось, що зможемо напрацювання Ірини Дмитрівни використовувати на наших заняттях. Не тільки її напрацювання як мовознавиці, але й як патріотки. Українська мова – це є той ген, який для українців є найважливішим», – наголошує консультантка.

Руслан Марцінків, міський голова Івано-Франківська, акцентує на важливості української мови:

«Дуже важливо продовжити справу Ірини Фаріон і взагалі справу українізації. Тому продовжують курси української мови. Можна записатися, відвідати курси. Дуже важливо, щоби українізація відбувалася. Щоби люди розуміли, що українська мова, українська ідентичність – українська духовність – понад усе», – підкреслює Марцінків.

Слова Ірини Фаріон, які стали своєрідним заповітом:

«Переломовий історичний момент – це знищення московії, як дикунів і варварів. Саме до того прагнемо, і до того змагаємо. І мова наша українська у цьому найпевніша, і найнадійніша зброя. Стріляйте нашими словами-кулями. І здобудете велику перемогу!» – закликала професорка.

Безкоштовні курси української мови в Івано-Франківську – це не просто освітня ініціатива, а продовження важливої справи зміцнення національної ідентичності. Оновлена програма, яка включає доробки Ірини Фаріон, та доступність онлайн-формату роблять ці курси потужним інструментом у справі українізації та збереження мовної спадщини.

Стежте за нами в соціальних мережах: ЮтубТелеграмФейсбук та Інстаграм.



Переглядів: 194
banner