Для пацієнтів з розсіяним склерозом медики обласної клінічної лікарні провели зустріч, на якій давали рекомендації та навчали, як допомогти собі вчасно

Суспільство

Днями для пацієнтів з розсіяним склерозом медики обласної клінічної лікарні провели зустріч, на якій давали рекомендації та навчали, як допомогти собі вчасно, звернутися до фахівців з реабілітації та психологів, адже приймати свої стани і навчитися жити з недугою чи не найважливіше на шляху самопідтримки.


Інформує Голос-Інфо, посилаючись на Департамент охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА


Розуміти свої емоції, вміти володіти ними, щоби приймати правильні рішення і в цілому про психологічний супровід пацієнта, який постійно повинен долати труднощі, пов’язані з недугою, навчала психологиня Оксана Чайка.
“Нас часто переслідують страхи перед майбутнім. Наша психіка так побудована, що ми живемо з питанням, а що буде, якщо… А що коли я не буду бачити, ходити, рухатися, керувати своїм життям… І треба розуміти, що тривожні стани ще більше позначаються на тілі. І цей страх буває паралізуючий”, — говорить Оксана Чайка.
За словами медиків, розсіяний склероз має різні прояви, зі стійкими ремісіями або швидко прогресуючий. Від цього залежить, як побудувати роботу команди фахівців, щоби лікування і супровід пацієнта в цілому були ефективними.
Це має бути спільна робота: до питання рекомендацій, розуміння природи захворювання, роботи з реабілітологами, в тому числі й допомога з підбором девайсів, психологічний супровід і підтримка”, — зазначає завідувачка Центру фізичної та реабілітаційної медицини Катерина Загородня і підкреслює важливість спільної роботи.
Це важке хронічне захворювання, яке з точки зору складності ми відносимо до травмуючої події, — говорить психологиня Оксана Чайка. — Тому саме команда робота фахівців і вміння людини приймати реальність, навчитися з цим жити — важлива умова подолання наслідків недуги”.
Серед пацієнтів на зустрічі були ті, хто вже понад десять років проходить лікування і ефективно справляється з усіма викликами через недугу, а також ті, хто то лише розпочинає цей шлях. Як зазначила неврологиню Анна Сорохман, на сьогодні а області є понад 1 000 таких пацієнтів і більшість з них мають постійний супровід та добрі результати в подоланні наслідків хвороби та ефективній адаптації.


Раннє виявлення і правильне лікування може відтягнути наслідки, які призводять до інвалідизації. А правильне відношення до свого здоров’я і вчасна турбота принесуть добрий результат”, — підсумовує Анна Сорохман.
Довідково:
У світі є понад 2 млн.осіб із розсіяним склерозом. В Україні за останніми даними є 29 тис. осіб. Переважно це жінки 20-35 років (близько 80%) і чоловіки 35-45 років.
Середній вік початку захворювання — 29-33 рр.
У деяких країнах Північної Європи — до 5-8 нових випадків на 100 тис.населення протягом року і ця кількість постійно зростає.


Стежте за нами в соціальних мережах: ЮтубТелеграмФейсбук та Інстаграм.


Переглядів: 187
banner