Вона добровільно пішла в армію з курорту “Драгобрат” і вже понад 10 років захищає Україну, рятуючи життя та здоров’я поранених військовослужбовців

Суспільство

Так, пані Оксана вже понад 10 років у Збройних Силах України, хоча до війни із росією не мала уявлення про армійську службу – працювала цивільною медсестрою у  Лисичанську на Луганщині. Зараз вона головна медична сестра медичної роти 128 Окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади, головний сержант.


Пише Голос-Інфо


Перший великий матеріал в Українській правді. Життя про нашу Героїню був опублікований ще 22 червня минулого року. Колись 22 червня було чи не сакральним днем і місяцем, адже радянська пропаганда постійно прокачувала мізки общності совєтскіх людей, що саме тоді відбулося віроломне вторгнення окупантів на ссср. Але насправді паралелі зовсім інші: кремль повторив історію третього рейху і сам підступно відправив рашистські війська в Україну теж 22-го. У 2022-ому році, хоч і 24 лютого.


А почалося все ще 10 років тому. Путінські посіпаки на Сході все агресивніше піднімали голови.  У той період пані Оксана змінила географію проживання: переїхала з крайньої східної області – Луганської – у крайню західну – на Закарпаття, знайшовши по оголошенню роботу медика на високогірному курорті Драгобрат.


Договір про роботу був укладений на 8 місяців, але відпрацювати довелося тільки половину… У лютому 2014-го росія окупувала Крим, і це вдарило по пані Оксані персонально. Тож вона вирішила піти на службу в Збройні Сили України.

Та з військового обліку її зняли (в той час жінки перебували на обліку до 40 років), а головною перепоною стала лисичанська реєстрація. Тоді була установка не брати в ЗСУ людей із тимчасово окупованих територій, тому жінку почали футболити по інстанціях. І тільки влітку змогла отримати посаду медсестри в 128 окремій гірсько-штурмовій Закарпатській бригаді через військкомат міста Сторожинець Чернівецької області.


З тоно часу почалися і досі не завершилися для неї армійські будні та бойові випробування. Навіть позивний отримала з підтекстом: Ксюха – так на армійському жаргоні називають автомат Калашникова зі складаним прикладом і скороченим стволом (АКСУ).


Головним і першим справжнім випробуванням для бригади стало Дебальцеве. Але  Ксюху туди не взяли, бо тривала спецперевірка. І перший виїзд у зону бойових дій стався у 2015-му, під Станицю Луганську…


Особливо середнього медперсоналу не вистачає. Причому, на всіх рівнях. Чому? Різні причини. Гроші не на першому місці… Патріотизм, так. Але часто він не переважає силу звички сидіти у тилу навіть без роботи, чи знічев’я сховатися за кордоном… І ніби й прийшли б, а якогось морального поштовху не знаходять… А він повинен бути!. Крім цього, можна застосувати й інші варіанти. Одна з них: більшість медиків, усе-таки, жінки. А серед них меншість тих, хто сам спроможний піти в армію. А в Україні немає мобілізації жінок. От і виникає некомплект… Як його заповнити? Вважаю, що один із варіантів рішення – на 2-3 місяці хоча б відряджати в цивільний медперсонал у військові шпиталі, це було б здорово для всіх, – вважає медикиня.


Пропонує ще одну ідею:

От на Закарпатті Мукачівський шпиталь є… І ще багато інших. З числа їхнього персоналу можна ж відправляти у бойові частини, особливо середній медперсонал, а на їх місце брати цивільних? У чому проблема?.


Гендерне питання. Воно доволі делікатне. Що думає пані Оксана про особливості взаємин у фронтових умовах чоловіків і жінок? Бува, не полюють за представницями прекрасної половини людства з сексуальними домаганнями, чи бувають випадки зневажливого ставлення?

Богу дякувати, з 2014 р. прецедентів не було… Я особисто вмію себе захистити одним поглядом… Тим більше тут, в нашому колективі, взагалі ніяких проблем ні в кого не виникає. У нас абсолютно дружні стосунки, ми фактично одна сім’я… Мене навіть усі називають пацанкою…, – говорить.


Як реагує Ксюха на повідомлення про те, що і через Закарпаття в тому числі легкодухі намагаються втекти за кордон від мобілізації? Як би головний сержант вчиняла, якби ті потрапили до неї?


Відповіла, як думає:

Саме таких ухилянтів, яких спіймали при спробі незаконного перетину кордону, я б у військові частини не мобілізовувала. Я б їх застосовувала на виробництві з важкими умовами роботи. Це ж уже зрадники, вони можуть підвести побратимів у будь-який момент. Тому нехай працюють в поті чола, посилюють обороноздатність і наповнюють податками оборонний бюджет!.


Навіть у цивільних лікарів робота вважається стресовою, а у військових психологічне й фізичне навантаження багатократно важчі. Тому рік тому колеги запитали в головного сержанта: як вона розслабляється, знімаєте стрес?


В’язанням, за умови, що є час. Це моє давнє хобі. В’яжу все підряд – внучці кардиган, доньці шортики, зараз ось топик. І відключаюся від усього, особливо, коли працюю гачком. Там треба рахувати – ти рахуєш, рахуєш і всі інші думки відлітають геть. Як каже мій син – кого ви хочете перемогти? Моя мама на війну зі спицями пішла!, – сміється.


Слова залізної” “Ксюхи і приголомшили, і викликали величезну повагу:

Віра в Перемогу є непохитна. Навіть якщо якийсь безалкогольний тост, то я завжди додаю: за Перемогу в цьому році! На чому грунтується моє переконання, що чекати довго не доведеться? Досвід. Жіноча інтуїція… А ще точніше, дуже велике бажання. 


А на уточнююче запитання додала:

Я почала думати про Перемогу ще в 2022-ому… Справді, як її зустріну? Хоч я не емоційна людина, за цей час я собі не дозволила жодної  сльозинки, але відчуваю майже напевне: буду не просто плакати… Я буквально ревітиму. І це будуть тільки сльози радості!.


Для охочих детальніше дізнатися про умови військової служби у цьому військовому з’єднанні та поповнити лави сталевих воїнів у 128 ОГШБр подають контактний номер телефону: +380 68 645 6224.


Відділ зв’язків з громадськістю Оперативного командування “Захід”.


Фото Служби зв’язків з громадськістю 128 Окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади та особистого архіву “Ксюхи”.


Стежте за нами в соціальних мережах: ЮтубТелеграмФейсбук та Інстаграм.






Переглядів: 67
banner