На Верховинщині відбувся Всеукраїнський симпозіум-пленер «Щоб наблизити день радости і сонця»

Без категорії

Захід приурочили 160-річчю дня народження Михайла Коцюбинського, 100-річчю Сергія Параджанова та 60-річчю з часу створення кінофільму «Тіні забутих предків».


Про це пише Голос-Інфо з посиланням на Івано-Франківську ОВА.


Відкриття симпозіуму відбулося у селищі Верховина 6 вересня і розпочалося із вітальної частини, яку модерувала заступниця директора з наукової роботи Інституту Івана Франка НАН України Алла Швець.


 Із вітальним словом до усіх присутніх звернулися очільники Верховинської районної державної адміністрації – Василь Бровчук, Верховинської районної ради – Юрій Філипчук та селищної ради – Василь Мицканюк. Також гостей та учасників Симпозіуму від імені співорганізаторів привітали директор Інституту літератури імені Т. Г. Шевченка НАН України Микола Жулинський і директор Інституту Івана Франка НАН України Євген Нахлік, а також професор Львівського національного університету імені Івана Франка Святослав Пилипчук та режисер Тарас Томенко.


Далі робота тривала у чотирьох очних та одній дистанційній секціях, керівниками яких були Святослав Пилипчук, Оксана Левицька, Микола Легкий, Наталія Вівчарик та Олена Луцишин.


 До обговорення було запропоновано кілька тем: «Бо все життя моє в літературі»: естетика і поетика творчости Михайло Коцюбинського; «Був він мовно всеукраїнським письменником»: мовосвіт Михайла Коцюбинського; Михайло Коцюбинський та його інтелектуальне коло; Фольклоризм творів Михайла Коцюбинського; Той, що носив у душі сонце: Коцюбинський інтермедіальний; «Наскрізь новочасний чоловік»: європейськість Михайла Коцюбинського; Світлотіні людського буття: психологізм прози Михайла Коцюбинського; «Епістолярна проза» Михайла Коцюбинського: контактологічні вектори; «Щось в крови у Коцюбинського було мандроване»: епістолярні й художні тревелоги письменника; Чернігівщина в життєтворчости Михайла Коцюбинського; Гуцульські світи Михайла Коцюбинського: гори, демонологія, обрядовість, характер, образи горян; Михайло Коцюбинський в сучасній українській школі: нові підходи і зацікавлення.
 Другий конференційний день, 7 вересня, учасники провели у селі Верхній Ясенів біля Верховини, де понад річкою Чорний Черемош розташований артпростір, книгарня-кав’ярня і музей «Коцюбинський». Саме в цьому місці, яке заснувала письменниця і громадська діячка Анна Павліченко, провели засідання «круглого столу» «”Тіні забутих предків” — віковічний пам’ятник Гуцульщині: час, творці й залаштунки», а також презентували нові наукові видання, присвячені цьому кінофільму та його творцям.
 8 серпня учасники заходу відвідали Церкву Різдва Пресвятої Богородиці в с. Криворівня, Відвідали Музей «Хата Гражда» та Музей “Тіней забутих предків”.


До організації симпозіуму долучилися департамент освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації, Інститут Івана Франка НАН України, Інститут літератури імені Т. Г. Шевченка НАН України, управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя, Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського, Верховинська районна державна адміністрація, Верховинська районна рада, Верховинська селищна рада.
Усі реакції:

7



Переглядів: 201
banner