В селі Ямниця відбулась акція «День здоров’я»

Суспільство

З ініціативи генерального директора ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Руслан Савчук з метою профілактики інфекційних хвороб та неінфекційних захворювань відповідно до затвердженого графіка 06 вересня 2024 р. проведено виїзну акцію «День здоров’я» в с. Ямниця Ямницької територіальної громади .


Пише Голос-Інфо, посилаючись на Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб


Протягом дня в акції взяли участь близько 250 жителів громади.
Ямничани проявили високу активність, особливо люди середнього та старшого віку, які з самого ранку прийшли до адмінбудівлі амбулаторії загальної практики сімейної медицини КНП «ЦПМД» Ямницької сільської ради.
 В спеціально обладнаному автобусі проводилися тестування на COVID-19, гепатити В і С та ВІЛ/СНІД, вакцинація проти дифтерії і правцю (АДПМ).


На майданчику та у приміщенні амбулаторії працювали лікарі – консультанти та лаборанти (проводились електрокардіографія, вимірювання артеріального тиску, антропометрія (вимірювання ваги, зросту, об’єму талії); визначення рівня глюкози в крові, огляд вузькими спеціалістами; УЗД органів черевної порожнини, дослідження зору спеціалістами ТзОВ «Мобільна оптика».
 В акції взяли участь спеціалісти Богородчанський відділ ДУ “Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ”, лікарі КНП «ЦПМД» Ямницької сільської ради та ТзОВ «Мобільна оптика».
 В ході акції проведено 487 досліджень. Мешканці громади мали можливість безкоштовно отримати медичні послуги, а саме пройти тестування на гепатити В/С, ВІЛ/СНІД, тестування на респіраторні інфекції та COVID-19, виміряти рівень глюкози в крові, артеріальний тиск, пульсоксиметрію, бажаючим проведено антропометричні вимірювання з визначенням індексу маси тіла, дано рекомендації. В ході акції громадяни отримали кваліфіковані консультації сімейного лікаря, гінеколога, кардіолога, офтальмолога, в загальному консультаціями охоплено 125 чоловік.


 Розповсюджено антисептики та інформаційні матеріали серед присутніх щодо збереження здоров’я.
 Спеціалістами відділу проводилась інформаційно-просвітницька робота серед учасників акції щодо профілактики коронавірусної інфекції, вірусного гепатиту, ботулізму, гострих кишкових інфекцій, серцево-судинних захворювань, підтримки ментального здоров’я, боротьби з шкідливими звичками тощо.


Протягом акції в Павлівському ліцеї проведено круглий стіл (з участю завідувачки відділення епіднагляду та профілактики інфекційних захворювань Надії Глушко, лікаря з загальної гігієни Богдана Левицького ) для учнів старших класів щодо зміни ставлення молоді до шкідливих звичок, здорового харчування та ментального здоров’я, а також – щодо профілактики інфекційних хвороб (99 учасників, з них 78 учнів). Використано інформаційні матеріали з важливості вакцинації та промоції здорового способу життя.


 Під час акції проведено лабораторних та медичних обстежень:
117 осіб – виміряли артеріальний тиск; з них 45- перевищення;
54 – пульсоксиметрія; 9 – з відхиленням;
ЕКГ- 53, в т.ч. у 45 осіб відмічались порушення роботи серця;
2 учасників мали патологію ОЧП за даними УЗД-діагностики;
В 31 учасника з 64-х відмічались відхилення від норми індексу маси тіла (надлишкова вага та ожиріння І- ІІ ступеня);
у 2 учасників акції з 73-х виявлено підвищення рівня глюкози в крові.
 Дані показники свідчать про схильність населення до виникнення серцево-судинних, розвитку діабету та інших неінфекційних захворювань.


З метою профілактики неінфекційних захворювань необхідно звернути увагу населення на промоцію здорового способу життя – раціональне та здорове харчування, регулярну фізичну активність, зменшення вживання алкоголю та куріння.


 В ході акції охоплено вакцинацією проти дифтерії і правцю (АДПМ) 14 осіб, проведено по 8 тестів на гепатити В і С та ВІЛ/СНІД.
-Сімейним лікарем оглянуто 45 осіб, 15 направлено на дообстеження;
-Кардіологом- 25 / 25 на дообстеження;
-Гінеколог- 6, з них 2 підлягають дообстеженню;
-Офтальмолог- 25, 2 на дообстеження.
Акція «День здоров’я» у с. Ямниця Ямницької громади відбулася за сприяння генерального директора ДУ«Івано-Франківський ОЦКПХМОЗ» (Руслан Савчук), координатора акції ( Наталія РИМЧУК), голови Ямницької ТГ (Роман КРУТИЙ), КНП «ЦПМСД» Ямницької сільської ради (Марина ОСТРОВСЬКА), ТзОВ «Мобільна оптика».


Переглядів: 255
banner