Пріоритети Долинської ТГ: допомога ЗСУ, альтернативні джерела енергії, міжнародна та проєктна діяльність

Суспільство

Івано-Франківське регіональне відділення Асоціації міст України продовжує організовувати престури в територіальні громади з цікавинками. Цього разу прикарпатські журналісти мали нагоду відвідати Долинську ТГ і дізнатися, як живе ця громада у час війни, чи вдається їй долати виклики та шукати можливості для розвитку.


Про це пише Голос-Інфо з посиланням на Івано-Франківське РВ АМУ


Передовсім представники медіа зустрілися з головою Долинської міської громади Іваном Дирівим і виконавчим директором Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрієм Стефанчуком у Долинській міській раді.
Іван Дирів під час зустрічі з журналістами акцентував на допомозі ЗСУ, енергоефективності, міжнародній та проєктній діяльності.
Зокрема І. Дирів підкреслив:
«Хоча ми й втратили 18 мільйонів гривень так званого військового ПДФО, допомогу нашим силовикам ми не зменшили. Зокрема, за перше півріччя поточного року ми спрямували на закупівлі для військових понад 17 мільйонів гривень. Крім цього, ми всі донатимо, щомісяця скидаємося на те чи інше усім колективом міської ради».
Щодо енергоефективності І. Дирів розповів, що зроблено уже чимало, щоб перейти на альтернативні джерела енергії:
«Одним із таких важливих проєктів, крім будівництва сонячних електростанцій для дитячого садочка та потреб водоканалу, які ми вже втілили, є проєкт створення сотової енергомережі у нашій громаді, який ми розпочинаємо втілювати. Це має бути показовий проєкт, який можна буде відтак поширити на всю Україну. Мова про такий собі «енергоострів» – систему, яка мала би об’єднати у собі, з одного боку, всі об’єкти генерації енергії: від біологічної до сонячної, вітрової, газової. А з іншого – всі категорії споживачів: від звичайних домогосподарств до об’єктів критичної інфраструктури, тобто лікарень, шкіл, водоканалів тощо.
Переконаний, що без багатьох речей можна прожити, а без води і каналізації – ні. Саме тому ми встановили СЕС потужністю 140 кВт на очисних спорудах Водоканалу. Зараз ми маємо надлишок електроенергії, яку виробляє ця станція, і продаємо її у мережу, чим трішки допомагаємо державі у скрутний час»


За словами І. Диріва протягом останніх двох років громада активізувала роботу щодо міжнародної співпраці: було підписано низку угод про партнерство. На сьогодні мають 12 угод з різними містами Молдови, Румунії, Польщі, Німеччини, Литви, Данії, Франції, Туреччини, Сполучених Штатів…
Нині у громаді посилюють проєктну діяльність. Й уже з міжнародними партнерами започаткували спільні проєкти, насамперед у рамках транскордонного співробітництва. У цьому зв’язку І. Дирів зазначив:
«Наша область бере участь у трьох транскордонних проєктах: Україна-Румунія, Україна-Польща і Словаччина-Угорщина-Румунія-Україна. Ще до повномасштабного вторгнення ми подали заявку й спільно з Румунією успішно реалізували проєкт у сфері медицини. У рамках цього проєкту ми капітально відремонтували наш Центр первинної медичної допомоги та амбулаторію, закупили медичне обладнання, комп’ютери й меблі, а також організували для наших лікарів навчальну поїздку до Румунії».
Відтак журналісти «інспектували» заклад дошкільної освіти «Теремок», де торік встановлено першу комунальну сонячну станцію потужністю 16,2 кВт.


Проєкт «Виконання заходів з енергозбереження – капітальний ремонт системи електропостачання з встановленням сонячної станції в ЗДО «Теремок» вдалося реалізувати завдяки участі в обласному конкурсі проєктів та програм розвитку місцевого самоврядування. Його загальна вартість становить 871 500 грн: зокрема Івано-Франківська обласна рада виділила 631 500 грн., а Долинська міська рада – 240 000 грн.


Також мали можливість побувати на КП «Водоканал», де торік було встановлено сонячну станцію потужністю 140 кВт для електроживлення його очисних споруд.
За словами І. Диріва, з 1 липня цього року першим на Прикарпатті комунальне підприємство «Водоканал» почало продавати надлишок електроенергії в загальну мережу, а саме компанії «Прикарпатенерготрейд».


У межах престуру побували і в лабораторії «Іn vitro» (підприємство «Долина-агро»), де у стерильних умовах вирощують саджанці лохини (80 відсотків), плодових дерев та декоративних культур для українських та європейських фермерів.
Компанія входить до міжнародного консорціуму із виведення нових сортів лохини.


За словами директора підприємства Олега Базюка, особливістю виробництва є те, що посадковий матеріал розмножується тільки методом культури тканин у пробірках (in vitro), що дає можливість уникати зараження патогенними мікроорганізмами.
Завершили оглядини громади унікальним музеєм «Резиденція янголів», засновницею якого є переселенка з Луганщини Олена Стеценко. Тут представлено роботи художників, лялькарів та інших майстрів, виконані в понад 35 техніках. А янголи зі своїми історіями з 73 країн світу.


Прикметно, що в 2019 році музей «Резиденція янголів», який ще тоді мав назву «Музей на крилах», потрапив в Книгу рекордів України.
Розпочав роботу «Музей на крилах» у 2015 році в м. Кремінна Луганської області. Вдалося вивезти близько 85 відсотків колекції.
Виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук, підбиваючи підсумки престуру, наголосив:
«Долина повністю відмовилася від центрального опалення вже близько 20 років тому і водночас допомогла людям встановлювати котли й утеплити будинки як за кошти місцевого бюджету, так і залучаючи донорські та кредитні кошти, а сьогодні вже впроваджує відновлюванні джерела енергії. «Децентралізація енергетики» є пріоритетом для кожної громади, і Долина має досвід з яким вже сьогодні готова поділитися. Для прикладу, це впровадження системи розподілу генерації, побудова сонячних станцій на будівлі комунального підприємства та дитячих садочках, напрацювання щодо створення вітрових електростанцій і станції акумуляції енергії. Всі ці кроки дозволяють економити місцевий бюджет і спрямовувати кошти на потреби військових. У місцевому бюджеті міста Долини заплановано видатків на підтримку Сил оборони на 2024 рік близько 30 млн. грн. (6,26 відсотків від власних надходжень без врахування трансфертів), з них на закупівлю дронів понад 13 млн. грн. (44,22 відсотка). Станом на 1 серпня загальна сума видатків на підтримку ЗСУ становила понад 17 млн. грн., з яких на закупівлю дронів понад 8 млн. грн.
Також ми вважаємо, що для більшої мотивації «децентралізації енергетики» та ефективного використання енергії для органів місцевого самоврядування варто розробити механізм безоплатного використання наявних електромереж для розподілу згенерованої ними ж електроенергії, тобто не продавати в мережу, а потім купляти за повну вартість, як це є сьогодні.
Варто зазначити, що Долинська територіальна громади вирішує локальні енергетичні виклики під час війни, але масштабування цього досвіду дозволить перебудувати українську енергетику в умовах євроінтеграційних зобов’язань».


Переглядів: 250
banner