Відбулася робоча зустріч Ради з питань внутрішньо переміщених осіб Івано-Франківської області

Суспільство

На зустріч побувала Людмила Сірко – заступник голови Івано-Франківської облдержадміністрації, працівники департаменту соціальної політики облдержадміністрації, представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Івано-Франківській області Євгенія Мнишенко, представники «Ощадбанку» та Івано-Франківського обласного центру зайнятості.


Про це пише Голос-Інфо з посиланням на Івано-Франківську ОВА.


Порядок денний був насиченим, а сама зустріч – продуктивною.
Учасники розглянули діяльність Коломийської та Калуської Рад за І квартал 2024 року, зокрема, проблемні питання та успіхи у роботі з ВПО; обговорили особливості кредитування за державною програмою єОселя; розповіли про послуги служби зайнятості для ВПО в області.
Людмила Сірко акцентувала увагу на питанні соціального житла для ВПО в області:
«Станом на перше квітня минулого року 2091 ВПО подала заяву щодо тимчасового житла в Івано-Франківській області. В області налагоджена постійна взаємодія з органами місцевого самоврядування та надаються необхідні консультації. Створена та розвивається комунікація органів місцевого самоврядування з міжнародними благодійними організаціями, яка спрямована на створення та покращення стану фонду житла для тимчасового проживання ВПО. Тісно співпрацюючи з міжнародними благодійними організаціями, в області розпочата робота з формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання ВПО».
Євгенія Мнишенко розповіла про правомірність надання статусу “гірських” для ВПО, які проживають у гірських населених пунктах області. Також запропонувала представникам Рад з питань ВПО взяти участь у Експертній раді при Представнику Уповноваженого з прав людини, де розглядаються проблемні питання, які виникають у ВПО.


Тетяна Абрамчук розповіла про особливості кредитування за державною програмою єОселя та умови придбання житла для пільгових категорій, зокрема й для ВПО.


Ольга Шевчук розповіла про послуги служби зайнятості для переселенців. Впродовж січня-квітня 2024 року послуги служби зайнятості отримували 1574 особи з числа внутрішньо переселених. Із загальної чисельності осіб, які отримували послуги, 1229 осіб мали статус безробітного, 872 особи отримували допомогу по безробіттю. За сприяння служби зайнятості 279 осіб працевлаштовано, 213 осіб брали участь у суспільно-корисних роботах та 5 осіб у громадських та інших роботах тимчасового характеру. Працівниками служби зайнятості продовжується робота щодо з’ясування потреб переселенців у працевлаштуванні шляхом проведення анкетування ВПО в місцях тимчасового проживання, які проживають в приватному секторі, а також анкетування проводиться в ЦНАПах.


Додамо, що Ради створені для участі у реалізації регіональної політики у сфері забезпечення та захисту прав та інтересів ВПО. Мета таких зустрічей – об’єднати зусилля щодо забезпечення та захисту прав, інтересів ВПО, сприяння діяльності територіальних громад у розвитку ефективних механізмів адаптації та інтеграції ВПО, а також проведення систематичного аналізу потреб ВПО в приймаючих територіальних громадах.


Переглядів: 289
banner