Безпечність харчових продуктів та ветеринарна медицина – підсумки роботи Держпродспоживслужби Прикарпаття у 2023 році

Суспільство

До уваги громадськості інформацію про основні показники виробничої діяльності за 2023 рік у сфері безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини


Інформує Голос-Інфо, посилаючись на Головне управління Держпродспоживслужби в Івано – Франківській області


Протягом 2023 року в області проведено 642,0 тис. лабораторно-діагностичних досліджень по профілактиці заразних хвороб тварин, виявлено 431 позитивний результат, та 4308,3 тис. щеплень і лікувально-профілактичних головообробок по профілактиці заразних хвороб.
 Івано-Франківською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби досліджено 374 проби біологічного матеріалу на сказ, а саме: лисиці – 138 (3 позитивних результати), собаки – 181 (9 позитивних результатів), коти – 40 (4 – позитивних результати), ВРХ – 9 (3 позитивних результати), хом’як – 3 (1 позитивний результат); єнот – 1; куниця – 1 (1 позитивний результат), ДРХ – 1.


В Івано-Франківську регіональну державну лабораторію Держпродспоживслужби з початку року надіслано 840 проб біологічного матеріалу для проведення досліджень на африканську чуму свиней, в тому числі від диких свиней – 2 проби та 838 проб від свійських свиней. За результатами досліджень хворих тварин не виявлено.


 З метою недопущення пташиного грипу на територію області проведено 3636 проб моніторингових досліджень, а саме: 40 – синантропна птиця; 71 – дика птиця; 82 – домашня птиці; 160 – санітарний брак птиця птахівничих господарств та 3283 – птиця населення та птахівничих господарств.


 Ведеться контроль за кількістю діючих та виведених з експлуатації худобомогильників на території області. Станом на 01.01.2024 на території області наявні 13 діючих худобомогильників та 352 виведених з експлуатації. Проведено досліджень ґрунту, відібраного з територій худобомогильників на сибірку, в кількості 115 проб.


 Протягом 2023 року в області зареєстровано 21 неблагополучний пункт по сказу тварин (21 випадок) – порівняно з минулим роком станом на 01.01.2023 зареєстровано 22 неблагополучних пункти (22 н/б пункти по сказу (27 випадків).


 Станом на 01.01.2024 р. оздоровлено 22 неблагополучних пункти по сказу тварин, в тому числі 7 які були зареєстровані в 2022 році. Залишилось оздоровити 6 неблагополучних пунктів.
З початку 2023 року проведено 109 засідань Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії.
 Станом на 01.01.2024 р. запровадили НАССР:
– 1877 операторів ринку, в т. ч. виробники харчової продукції – 304; з них: підприємства по виробництву харчових продуктів, інгредієнтами яких є сировина тваринного походження – 150; підприємства по виробництву харчових продуктів, інгредієнтами яких є сировина рослинного походження – 154;
– оператори, які займаються обігом харчових продуктів – 1573, з них: заклади торгівлі та громадського харчування – 666; освітні заклади – 907 (школи – 588, садочки – 288, інші освітні заклади – 31).


 Ідентифіковано тварин: ВРХ – 15920; свиней – 12859; ДРХ – 1974.


Всього внесено в реєстр операторів ринку – 18072 об’єкти, в тому числі в 2023 році – 765.


 Видано 31 експлуатаційний дозвіл, в тому числі: – харчові продукти – 25, неїстівні – 4, корми для тварин – 2. Видано постанов про анулювання експлуатаційних дозволів – 21.


 Проведено планових і позапланових перевірок – 132. З них: у сфері безпечності харчових продуктів – 87; у сфері ветеринарної медицини – 45. За результатами здійснених заходів державного контролю видано 46 приписів та накладено 7 адміністративних стягнень на суму 34 930,00 гривень.


 Проведено 1836 моніторингових обстежень операторів ринку, які здійснюють обіг харчових продуктів, в тому числі 1150 (813 школи та 337 ЗДО) – заклади освіти, 218 – постачальники харчових продуктів до закладів освіти, 117 – виробники харчових продуктів, 351 – заклади громадського харчування та торгівлі. За результатами моніторингових відвідувань виявлено 1389 порушень.


 До Головного управління Держпродспоживслужби поступило 77 скарг у сфері безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, які було розглянуто та вирішено.


У 2023 році 18 суб′єктів господарювання здійснювали експорт сировини, продукції тваринного та рослинного походження, неїстівні продукти тваринного походження.


 49 уповноваженими (офіційними) лікарями ветеринарної медицини здійснювався контроль на 100 суб′єктах господарювання із забою тварин та розробки і обвалювання м′яса. Ними проведено огляд 11360 гол. ВРХ, 90569 гол. свиней, 456 гол. ДРХ, 7 млн. 519 тис. 712 гол. птиці, 14648 гол. кролів, які поступили на забій. За результатами ветеринарно-санітарної експертизи на правлено на утилізацію невідповідної продукції, а саме: 1,762 т субпродуктів та 1,687 т м′яса птиці.


 Крім того спеціалістами ветеринарної медицини проведено огляд 4486 гол. ВРХ та 13335 гол. свиней під час подвірного забою тварин в особистих селянських господарствах.


 Відповідно до Планів Державного моніторингу харчових продуктів рослинного походження, Державного моніторингу кормів та Державного моніторингу залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів у живих тваринах і необроблених харчових продуктах досліджено зразків: 1078 продукції рослинного походження, 41 корми та 224 сировини та біологічного матеріалу, відповідно. За результатами моніторингових досліджень невідповідної продукції не виявлено.
 Державними лабораторіями Держпродспоживслужби в області проведено 28942 досліджень 10942 зразків сировини та харчових продуктів тваринного та рослинного походження, за результатом яких виявлено 204 не відповідності нормативній документації.


В результаті роботи операторів ринку в області утворилось 32403,448 т побічних продуктів тваринного походження, в тому числі направлено на переробку та утилізацію 17299,35 т та на біотермічне знешкодження 15098,189 т.


Переглядів: 323