У Бурштині продовжують аналізувати заклади освіти Бурштинської громади

Суспільство

Міський голова Василь Андрієшин провів традиційну щотижневу нараду з освітніх питань, в ході якої продовжили аналізувати стан справ у закладах освіти Бурштинської громади.


Пише Голос-Інфо, посилаючись на Бурштинську міську раду


«Насамперед, мусимо розуміти, що зарплата педагогічним працівникам виплачується з державного бюджету. Ми на 2024 рік маємо велике недофінансування освітньої субвенції від держави – це близько 15 млн. грн. Відповідно, ці кошти доведеться шукати у бюджеті громади. Нам важливо розуміти, що спричинює це у кожному закладі окремо, спільно шукати різні варіанти, щоб не залишити вчителів без заробітної плати», – наголосив міський голова, розпочинаючи нараду.


Зокрема, розглянули питання фінансування Бурштинський ліцей імені Ольги Басараб, до якого входить Насташинська, Слобідська та Юнашківська філії. Участь у нараді також взяли директор ліцею Наталія Бойчук та головний бухгалтер Ірина Петрів.


2 млн 800 тис. грн – це ті кошти освітньої субвенції, які не вистачить ліцею для виплати заробітної плати вчителям у 2024 році через застосування пониженого коефіцієнта 0,89 у формульному розрахунку освітньої субвенції. Це означає, що у зв’язку з воєнним станом держава суттєво скоротила бюджет на освіту. Зокрема, до освітньої субвенції більше не включають додаткові години на факультативні курси, гуртки, групу продовженого дня, індивідуальні заняття. Іншими словами громади ставлять перед вибором: або фінансувати це самостійно, або скорочувати.


Ми обираємо перший варіант. До слова, у ліцеї діє кілька гуртків: вокальний, хімічний, трудового навчання, фото- та кіно гурток. Діють і групи продовженого дня як в самому ліцеї, так і у філіях.


Також недофінансовується державою заробітна плата асистентів вчителів, які працюють з дітьми на інклюзивному навчанні. У ліцеї таких дітей шестеро, а відповідно і стільки ж асистентів. Ще четверо учнів з особливими освітніми потребами перебуває на індивідуальному навчанні вдома.


Разом з тим, якщо в інших закладах освіти вагомою причиною недофінансування освітньої субвенції є низька наповнюваність класів, то Бурштинський ліцей імені Ольги Басараб повністю відповідає нормам щодо наповнюваності. В середньому разом з філіями – це 19.1 учень у класі (при нормі не менше 19):


Ліцей – в середньому 23,5 учнів на клас;


Слобідська філія – в середньому 9,3 учні на клас;


Насташиньська філія – в середньому 8,2 учні на клас;


Юнашківська філія – в середньому 8,5 учнів на клас.


Директор ліцею Наталія Бойчук, зазначила, що адміністрацією щороку переглядаються витрати, проводяться заходи для економії коштів. До прикладу, у Насташинській філії в тестовому режимі впроваджено таку модель організації харчування дітей як кейтеринг.


Стежте за нами в соціальних мережах:ЮтубТелеграмФейсбук та Інстаграм.



Переглядів: 441
banner