У Брошнів-Осаді відбулися громадські слухання з обговорення проєкту бюджету громади на 2024 рік

Суспільство

8 грудня у приміщенні залу засідань Брошнів-Осадської селищної ради відбулися громадські слухання по обговоренні проєкту бюджету громади на 2024 рік.


Пише Голос-Інфо, посилаючись на Брошнів-Осадська ТГ


«У пріоритеті – видатки на підтримку Збройних сил України, і це та ж закупівля дронів та інших технічних засобів для наших захисників, влаштування укриттів, а також не можемо залишити без уваги фінансування Програм на підтримку соціально вразливих верств населення та охорону здоров’я», – одразу ж наголосив голова громади Тарас Манорик, окресливши абсолютно ймовірний рух коштів місцевої казни.

Стало відомо, що орієнтовно бюджет громади становитиме 117,7 млн грн, в т. ч. власні надходження можемо отримати в сумі 82,3 млн грн, що на 23% більше від очікуваних надходжень бюджету-2023 р. У новому році також передбачено зростання соціальних стандартів, зокрема мінімальної зарплати, прожиткового мінімуму доходів громадян, цін і тарифів на компослуги та енергоносії, а також посадових окладів працівників закладів освіти та культури.


Суттєвим є те, що у 2024 р. громада не отримає державну базову дотацію, бо змінилась її форма нарахування, а показник рівня доходів громадян у нашій громаді є вищим від середнього по Україні. Нагадаємо що у 2023 р. ця базова дотація з Держбюджету становила 13 млн грн.


Вагома частка складової бюджету-2024  – це освітня субвенція, яка становитиме 35,4 млн грн. У порівнянні з 2023 р. вона зросте на 6,3 млн грн.


Інші кошти місцевої казни отримуватимемо від надходжень ПДФО, земельного та єдиного податків, податку на нерухоме майно, акцизу.


Також у числі основних видатків нашого бюджету і надалі залишатимуться видатки на забезпечення функціонування закладів освіти, культури, спорту та житлово-комунальну сферу громади.

 «…оскільки ми позбулись значної частки доходів, то ми не зможемо фінансувати видатки на капітальне будівництво», – наголосив голова громади. 

Також за вказівкою Тараса Манорика та відповідно до міркувань учасників громадських слухань фінансування окремих Програм, які діють в громаді, буде переглянуто.


Надалі проєкт бюджету-2024 розглядатиме виконком та сесія Брошнів-Осадської селищної ради.


Стежте за нами в соціальних мережах:ЮтубТелеграмФейсбук та Інстаграм.



Переглядів: 513
banner