На Прикарпатті провели майстер-клас для медичних сестер: «Догляд за пацієнтом з клінічним ураженням спинного мозку»

Події, Суспільство

У рамках проєкту «Прикарпатська школа медсестринства» відбувся майстер-клас «Догляд за пацієнтом з клінічним ураженням спинного мозку».


Пише Голос-Інфо, посилаючись на Департамент охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА


«Ми маємо збільшення пацієнтів з травмами хребта. І ці травми пов’язані з війною, – говорить організаторка події, експертка ДОЗ ОДА з медсестринства Наталія Ружило.


– Тому задля підвищення обізнаності в цій тематиці для медичних сестер реабілітаційних відділень області й асистентів фізичного терапевта та ерготерапевта ми організували ці важливі навчання».


Як розповідає одна з учасниць події, до війни таких пацієнтів в гострих станах оперували, а далі хто як міг доглядав їх удома. Нині фахівці розуміють, що треба вміти допомогти воїнам вести максимально активне соціальне життя після поранень. І пояснюють, що задля цього вчаться, адже раніше цього не вміли й не знали. Наприклад, про проміжну катетеризацію.


Інструктори й лектори майстер-класу пояснювали, зокрема, що таке проміжна катетиризація, і що пацієнт не має ходити з постійним сечовим катетером роки, бо це є джерело інфекції. А тут – якщо є можливість, і є кому доглядати пацієнта або він самостійно володіє руками, щоби робити собі катетеризацію – завдання працівника якнайшвидше після гострого стану перевести його на проміжну катетеризацію.


Під час заходу йшлося також про клінічну та функціональну оцінку травматичного ураження спинного мозку, менеджмент сечового міхура та кишківника, про автономну дисрефлексію, профілактику та догляд за пролежнями.

«Основне наше завдання – посадити пацієнта в крісло колісне і з тим він повинен поїхати додому», – акцентує заступниця медичного директора з медсестринства обласної клінічної лікарні Наталія Ружило.


Тому одним з важливих моментів для учасників заходу було спілкування з «людиною першого контакту», тобто на кріслі колісному, яка ділилася своїм досвідом, розказувала про свої відчуття та потреби, як доречно шукати й знаходити контакт для ефективної взаємодії та доброго результату в догляді та лікуванні пацієнтів.


Стежте за нами в соціальних мережахЮтубТелеграмФейсбук та Інстаграм.



Переглядів: 375
banner