Косівську центральну лікарню з робочим візитом відвідала мультидисциплінарна група

Суспільство

Представники від ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» – лікар-імунолог відділу імунопрофілактики Ольга Рапалюк та в.о. начальника відділу антибіотикорезистентності та інфекційного контролю Ірина Бойченюк.


Інформує Голос-Інфо з посиланням на Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб

В ході візиту до Косівська АЗПСМ КНП «Косівська центральна районна лікарня» проведено моніторинг дотримання вимог інфекційного контролю за туберкульозом відповідно до стандртів Наказу МОЗ № 287 від 01.02.2019 року «Про затвердження Стандарту інфекційного контролю для закладів охорони здоров’я, що надають допомогу хворим на туберкульоз». В закладі визначено відповідальних осіб з розділу інфекційного контролю.


В закладі наявний затверджений план з профілактики інфекцій та інфекційного контролю на 2023 рік, зокрема в нього включені питання інфекційного контролю за туберкульозом. В закладі розроблені та впроваджені Стандартні операційні процедури (далі – СОП) щодо гігієни рук медичних працівників, дотримання вимог протиепідемічного режиму в закладі (прибирання, використання природньої вентиляції, використання УФ-випромінювачів, проведення дезінфекції поверхонь, використання засобів індивідуального захисту).


В закладі запроваджено скринінг пацієнтів на ознаки респіраторних інфекцій на етапі потрапляння до закладу, також запроваджено анкетування груп ризику на наявність симптомів туберкульозу. В закладі можливий попередній запис на прийом до лікаря (телефон, електрона система). Наявний затверджений маршрут пацієнта з туберкульозом, поводження з медичними відходами проводиться відповідно до вимог законодавства.


Під час візиту кураторської підтримки в АЗПСМ м.Косів щодо виконання вимог наказу МОЗ України № 595 від 16.09.2011 року «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості і обігу медичних імунобіологічних препаратів», дотримання вимог «холодового ланцюга». В ході проведення візиту, встановлено, що пункти щеплення працюють за нормативними документами, розроблені та впроваджені в роботу СОПи по «холодовому ланцюгу», інфекційного контролю. Засобами індивідуального захисту, дезінфектантами та контейнерами для утилізації використаного матеріалу забезпечені в повному об’ємі. Зберігання, транспортування вакцин проводиться зі збереженням «холодового ланцюга». В разі відсутності чи аварійного відключення електроенергії, передбачені резервні засоби живлення та розроблено план дій при аварійному відключенні світла. Медична сестра кабінету щеплення продемонструвала відповідні практичні навички і теоретичні знання з питань імунопрофілактики.


Були надані рекомендації щодо безпеки імунізації, послідовності дій при проведенні щеплень, ознайомлено з наказами, постановами МОЗ України які стосуються імунопрофілактики, холодового ланцюга. Обговорили з учасниками проблемні питання реалізації програми імунопрофілактики.


Переглядів: 469
banner