У ПЦУ анонсували Собор щодо Різдва і повну календарну реформу

Суспільство

Різдву зі світом бути: у ПЦУ анонсували Собор щодо Різдва і повну календарну реформу.


Пише Голос-Інфо з посиланням на Українську Галицьку Партію. Івано-Франківщини


Речник ПЦУ, архієпископ Чернігівський Ніжинський Євстратій (Зоря) в ефірі програми “Час: Онлайн” розповів, коли і як може відбутися перехід України на григоріанський календар, а відтак – і на святкування Різдва зі світом – 25 грудня. Конкретну дату Собору він поки не назвав, проте зазначив, що “час вимагає швидких рішень”:

“Переконаний, що відкладати на довгий період часу обговорення і розв’язання цих питань церква не буде. Нині такий час, що потрібні швидкі осмисленні рішення і більш конкретні речі, ніж просто обговорення”, – сказав Євстратій (Зоря).
Він переконаний, що війна та руйнування багатьох стереотипів минулого, зокрема, й про “братські народи”, серйозно вплинули на суспільство. Архієпископ наголошує, що йдеться не про перенесення святкування з одного дня на інший, а про повну календарну реформу. Наголошує, що календарна ідентичність стала частиною української національної ідентичності:
“Нині для багатьох у суспільстві ідентифікація за календарем позначає цивілізаційну ідентифікацію, тобто приналежність до європейської цивілізації чи антицивілізації, з якою нам довелося зіштовхнутися у цій страшній війні. І на моє переконання, питання календарної реформи буде просуватися успішно і досить швидко”, – зауважує речник.

 Нагадаємо, у 2019 році УГП започаткувала ініціативу “Святкуємо Різдво зі Світом”, розпочавши широке суспільне обговорення переходу на інший календар та святкування Різдва 25 грудня – з усіма християнами світу. Запросили до публічного діалогу громаду, церковних і політичних діячів, освітян, істориків, духовенство, журналістів, діячів культури та громадських організацій. Ведемо просвітницьку роботу та інформаційну кампанію.


Активісти зібрали більше 30 тисяч підписів людей під відповідним зверненням до Патріарха УГКЦ блаженнішого кир Святослава і Предстоятеля ПЦУ Митрополита Епіфанія.


Громада активно підтримала ініціативу. Багато хто перейшов на святкування Різдва 25 грудня. І щороку прихильників стає все більше. І цього року бажаючих, згідно із соцопитуванням групи “Рейтинг”, – майже половина українців! А опитування “Дії” показало, що 59% українців підтримують Різдво 25 грудня.


Так, крок за кроком, ми йдемо до нашого цивілізаційного вибору та відходимо від впливу “рускава міра”. Віримо, що церква дослухається до вірян, які говорять, що до змін готові.


Переглядів: 915
banner