Спеції та прянощі: розбираємося в чому їх відмінність

Кулінарні рецепти

Плутанина, в якій навіть кухар голову зломить.

А ви напевно впевнені у тому, що спеції і прянощі — це одне і теж поняття. Але розчаруємо вас. Це не так. Ці поняття відрізняються один від одного. У нашій статті ми розповімо про відмінності спецій і прянощів, а також іншу цікаву інформацію.

Спеції

Вони являють собою приправи, що додаються в їжу, щоб змінити її смакові якості, а також при необхідності їх посилити. Іноді спеції здатні змінити консистенцію страви, тобто зробити її більш густою.

Найвідомішими нам спеціями є:

  • Цукор;
  • Оцтова есенція;
  • Сіль;
  • Крохмаль;
  • Желатин;
  • Лимонна кислота.

Слід зауважити, що спеції — це штучно створений продукт, що додається в різні страви, щоб зробити їх смачнішими і ароматнішими, викликати апетит, бажання покуштувати страву.

Прянощі

Під ними розуміють приправи, які додають в різні страви, щоб посилити і доповнити їх смак і надати їжі особливі пряні відтінки. Деяким прянощам властиво міняти відтінок продуктів.

У своїй більшості прянощі мають рослинне походження. Вони представлені різноманітними травами і плодами, що переробляються певним способом. Часто приправи змішують з різними рослинами.

Відомі прянощі:

  • Кориця;
  • Шафран;
  • Коріандр;
  • Мускатний горіх;
  • Гірчиця;
  • Ванілін;
  • Імбир;
  • Майоран;
  • Паприка;
  • Барбарис;
  • Петрушка.

Свіжими прянощами є часник, різна зелень, хрін, чебрець, базилік, лимон, меліса, кріп.

Таким чином, прянощі є натуральними продуктами, які можуть бути розфасовані для зручності використання.

Відмінність спецій і прянощів

Головною відмінністю спецій і прянощів є їх призначення. Спеції використовуються для зміни смаку страви, а прянощі для посилення і доповнення смакових якостей.

У своїй більшості спеції мають промислове походження, а прянощі можна класти в їжу без переробки, якщо в цьому нема потреби. Прянощі представлені травами, рослинами, плодами. Багато прянощів є можливість виростити у себе на городі або на підвіконні і використовувати їх у міру необхідності для приготування різних страв.

Цікаво, що англійською мовою слово “прянощі” звучить як spices, а італійською — spezie. Помітили, що ці слова нагадують нам слово спеції. Тому приправи і спеції часто плутають.

Але не варто вважати грубою помилкою, якщо спеції назвати прянощами або навпаки. Це смачні і ароматні приправи, які допомагають зробити страву чудово смачною, а також корисною.

Джерело



Переглядів: 336