Спеції та прянощі: розбираємося в чому їх відмінність
Плутанина, в якій навіть кухар голову зломить.
А ви напевно впевнені у тому, що спеції і прянощі — це одне і теж поняття. Але розчаруємо вас. Це не так. Ці поняття відрізняються один від одного. У нашій статті ми розповімо про відмінності спецій і прянощів, а також іншу цікаву інформацію.
Спеції
Вони являють собою приправи, що додаються в їжу, щоб змінити її смакові якості, а також при необхідності їх посилити. Іноді спеції здатні змінити консистенцію страви, тобто зробити її більш густою.
Найвідомішими нам спеціями є:
- Цукор;
- Оцтова есенція;
- Сіль;
- Крохмаль;
- Желатин;
- Лимонна кислота.
Слід зауважити, що спеції — це штучно створений продукт, що додається в різні страви, щоб зробити їх смачнішими і ароматнішими, викликати апетит, бажання покуштувати страву.
Прянощі
Під ними розуміють приправи, які додають в різні страви, щоб посилити і доповнити їх смак і надати їжі особливі пряні відтінки. Деяким прянощам властиво міняти відтінок продуктів.
У своїй більшості прянощі мають рослинне походження. Вони представлені різноманітними травами і плодами, що переробляються певним способом. Часто приправи змішують з різними рослинами.
Відомі прянощі:
- Кориця;
- Шафран;
- Коріандр;
- Мускатний горіх;
- Гірчиця;
- Ванілін;
- Імбир;
- Майоран;
- Паприка;
- Барбарис;
- Петрушка.
Свіжими прянощами є часник, різна зелень, хрін, чебрець, базилік, лимон, меліса, кріп.
Таким чином, прянощі є натуральними продуктами, які можуть бути розфасовані для зручності використання.
Відмінність спецій і прянощів
Головною відмінністю спецій і прянощів є їх призначення. Спеції використовуються для зміни смаку страви, а прянощі для посилення і доповнення смакових якостей.
У своїй більшості спеції мають промислове походження, а прянощі можна класти в їжу без переробки, якщо в цьому нема потреби. Прянощі представлені травами, рослинами, плодами. Багато прянощів є можливість виростити у себе на городі або на підвіконні і використовувати їх у міру необхідності для приготування різних страв.
Цікаво, що англійською мовою слово “прянощі” звучить як spices, а італійською — spezie. Помітили, що ці слова нагадують нам слово спеції. Тому приправи і спеції часто плутають.
Але не варто вважати грубою помилкою, якщо спеції назвати прянощами або навпаки. Це смачні і ароматні приправи, які допомагають зробити страву чудово смачною, а також корисною.
Переглядів: 336