Торт Вишиванка з повидлом і горіхами — традиційний західноукраїнський десерт
Покрокова інструкція приготування.
Цей святковий торт з пісочного тіста з безе, повидлом, горіхами і кремом дуже популярний в західних областях України.
Інгредієнти
Для білого тіста:
- мука — 350 г,
- розпушувач — 1 ч.л.,
- вершкове масло або маргарин — 200 г,
- яєчні жовтки — 2 шт.,
- цукор — 3/4 склянки,
- сметана — 1/2 склянки.
Для шоколадного тіста:
- мука — 350 г,
- розпушувач — 1 ч. л.,
- вершкове масло або маргарин — 200 г,
- яєчні жовтки — 2 шт.,
- цукор — 3/4 склянки,
- сметана — 1/2 склянки,
- какао-порошок — 3 ст. л.,
Для безе:
- яєчні білки — 2 шт.,
- цукор — 4 ст. л.
Для начинки:
- вишневе або чорносмородинове повидло — за смаком,
- волоські горіхи — за смаком.
Для крему:
- варене згущене молоко — 300 г,
- вершкове масло — 300 г.
Приготування
1. Приготувати біле тісто. Борошно перемішати з розпушувачем і порубати разом з маслом у велику крихту. Додати перетерті з цукром жовтки і сметану. Замісити тісто, розділити навпіл і відправити його в холодильник на 1-2 години.
2. Приготувати темне тісто так само, як і біле, додавши в борошно какао. Готове тісто розділити на дві частини і поставити в холодильник.
3. Білки збити в піну, додати цукор і збити до повного його розчинення. Для начинки підготувати густе повидло і почистити волоські горіхи.
4. Частину білого тіста розкачати на деку і змастити повидлом. На повидло розкласти половину безе, посипати горіхами. Можна також посипати родзинками. Зверху натерти на крупній тертці половину чорного тіста. Поставити в розігріту до 180-200 градусів духовку і випікати до готовності. Аналогічно приготувати другий корж.
5. Для крему заздалегідь вийняти масло і згущене молоко з холодильника. Спочатку збити розм’якшене масло, потім додати згущеного молоко і ще раз збити. Коли коржі охолонуть, перемазати їх кремом з масла і вареного згущеного молока. Поставити торт на ніч в холодильник.
Переглядів: 340