Чому кокосова олія шкідливіша за сало
Кокосова олія має й негативні властивості.
Кокосова олія зараз переживає пік популярності як корисний та природний засіб. Але, схоже, ця популярність заснована на агресивному маркетингу, а не на реальних наукових дослідженнях. Принаймні, у брошурі, виданій нещодавно Американською кардіологічною асоціацією, кокосову олію було названо шкідливою для здоров’я.
Брошура розглядає усі аспекти вживання жирів і ризику розвитку серцевих захворювань, і розділ про кокосову олію зовсім невеликий, але — дуже інформативний. У публікації говориться, що 72 % опитаних людей висловили впевненість у тому, що кокосова олія належить до “здорового харчування”. Цю впевненість підтримують 37 % дієтологів.
Тенденція є помітною і у медіапросторі. Журнали і блоги переповнені описами кокосової олії як засобу майже від усіх проблем. Наприклад, її рекомендують для підтримання імунітету, функцій мозку, травлення і навіть у якості замінника гормональних препаратів.
Кокосову олію вважають корисною через високий вміст лауринової кислоти, яка здатна збільшувати рівень ліпопротеїнів високої щільності у крові. Ліпопротеїни високої щільності вважаються “гарним” холестерином, який не збільшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
Однак останні дослідження показують, що збільшення рівня ліпопротеїнів високої щільності не приносить настільки значної користі для здоров’я. Розумніше зосередитися на небезпечних ліпопротеїнах низької щільності. Лауринова кислота належить до насичених жирів і збільшує їх рівень у крові.
Тобто, збільшуючи рівень ліпопротеїнів і високої, і низької щільності, лауринова кислота у підсумку збільшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Набагато корисніше вживати у їжу не лауриновую кислоту, а моно- і поліненасичені жири.
Кокосова олія складається з насичених жирів на 82 %, як, до речі, і пальмова олія — але останньої усі намагаються уникати, а перша асоціюється зі здоровим способом життя. А тепер порівняйте: вершкове масло містить лише 63 % насичених жирів, а свиняче сало — 39 %. Тобто сало є більш корисним для вашого серця.
У оливковій олії лише 14 % насичених жирів, у сафлоровій — 6 % (менше, ніж у будь-якій іншій), тож якщо вже дотримуватися моди на такі зарубіжні олії, то краще обирати їх.
Американська кардіологічна асоціація розглянула сім клінічних досліджень, які вивчали безпосередньо вплив кокосової олії на рівень ліпопротеїнів у крові. Усі сім виявили підвищення рівня ліпопротеїнів низької щільності, яке порівнянне з наслідками вживання жирної м’ясної їжі. Беручи до уваги ці результати і той факт, що користь кокосової олії для здоров’я ніяк не доведена, асоціація рекомендує уникати її.
Ще одна корисна дія, яку приписують кокосовій олії — антимікробна. Є навіть популярні ЗСЖ-блогери, які рекомендують полоскати олією рот. Але, швидше за все, це дає такий самий ефект, як і полоскання водою — частина бактерій змивається, а ті що залишилися, почуваються цілком задоволеними життям.
Принаймні, немає жодного клінічного дослідження, яке доводило б, що кокосова олія вбиває бактерії, що живуть у ротовій порожнині людини. І не варто намагатися замінити олією антибіотики, коли вони потрібні для лікування (такі рекомендації теж можна зустріти в інтернеті).
Переглядів: 388