Як правильно та безпечно для здоров’я вживати сіль
Сіль треба вживати дуже обережно.
Сіль — продукт, який потребує правильного та обережного вживання.
Користь
Натрій, що міститься у солі, необхідний для підтримання водного і кислотно-лужного балансу, передачі і генерації нервових імпульсів, перенесення у клітини кисню, рідин і корисних речовин, підтримання сили і тонусу м’язів. Хлор забезпечує правильну роботу травлення.
Шкода
Надлишок є причиною хвороб серця, судин, підвищеного артеріального тиску, порушення функції нирок, набряклості і т. д.
Норма
- Безпечна норма споживання солі: 2-4 г на добу.
- Добова норма йодованої солі — 5 г. 5 г солі — це 1 ч. ложка.
- У добовому раціоні сучасної людини — у середньому 10-12 г солі.
Корисне правило! Соліть вже готову їжу. Коли ви солите їжу під час приготування, то витрачаєте значно більше солі. Розчинена у рідині під час приготування їжі сіль інтенсивніше поглинається продуктами.
Додатковий прийом потрібен за наявності постійного стресу. Він призводить до надниркової втоми. Тоді знижується виробництво альдостерону, який повідомляє ниркам, що треба зберегти сіль. Якщо його мало, то нирки виводять сіль з сечею. Це призводить до зниженого тиску і зневоднення. Перший симптом: спрага і бажання їсти солоне. У такому разі рекомендоване додаткове вживання солі: 0,5 чайної ложки на склянку води.
Переглядів: 292