Халва — користь і шкода для організму
Користь халви з насіння полягає у профілактиці хвороб серця і судин. Продукт протипоказаний при ожирінні.
Схід – справа тонка, а східні солодощі – смачні, поживні і корисні. Одні з популярних і улюблених ласощів, які прийшли зі сходу, є халва. Роблять цю солодкість так: густий карамелізований цукровий сироп збивають в піну і додають подрібнене – перетерте в порошок насіння соняшнику або кунжуту і арахіс. В якості добавок йдуть ванілін, родзинки, какао-порошок, цукати, ядра мигдалю, арахісу і фундука. Так виходить багато видів халви, кожен з яких володіє оригінальним смаком і безліччю корисних речовин.
Корисні властивості халви пояснити просто: основа, з якої вона готується в процесі обробки, не втрачає користі, а якщо в халві декілька компонентів, то властивості акумулюються. Користь залежить і від наявності сторонніх компонентів у складі. Багато виробників в цілях отримати дешевий по собівартості і тривалий за терміном зберігання продукт, додають барвники, консерванти, емульгатори. Якщо порівнювати халву, виготовлену без домішок, то її користь більша, ніж у продукту з «хімікатами».
Корисні властивості халви
В основній масі халва містить жир – поліненасичені жирні кислоти рослинного походження: лінолеву, ліноленову і олеїнову, білок – цінні і потрібні амінокислоти і протеїни, вітаміни та мінерали.
Соняшникова халва
Виготовляється з насіння соняшнику, багата вітамінами В1 і F, корисна для серця, очищає кров від холестеринових бляшок, стабілізує кислотність в травному тракті. Відзначена особлива користь для годуючих мам: після вживання поліпшується якість молока і збільшується його обсяг.
Арахісова халва
Готується з арахісу. Цей горіх, як і халва – джерело фолієвої кислоти, особливо потрібної вагітним жінкам. Фолієва кислота сприяє оновленню клітин і продовжує молодість. Інші вітаміни, що входять до складу, також сприятливо впливають на організм, виводять вільні радикали, стимулюють роботу серця, знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань і онкопухлин.
Кунжутна халва
Основою для її виготовлення є кунжут. Користь такої халви широка: вона багата вітамінами, мікро – і макроелементами. Вона благотворно впливає на органи дихальної системи, опорно-руховий апарат і має високі антиканцерогенні властивості.
Інші види зустрічаються у нас рідше, але варто про них сказати. Фісташкова халва – смачний продукт, що зберіг всі корисні властивості фісташок. Найбільш низькокалорійною вважається мигдальна халва.
Шкода халви
По-перше, цей продукт дуже солодкий. Халва шкідлива для діабетиків, а також для людей, які страждають ожирінням, алергією, хворобами травного тракту – панкреатит і хворобами печінки. Другий «мінус» продукту – висока калорійність, від 500 до 700 ккал на 100 гр. продукту. Оптимальною дозою, що приносить користь, буде 20-30 гр. солодких ласощів.
Шкода продукту полягає ще і в негативних сторонах продуктів-основи. Наприклад, у насінні соняшнику з часом накопичується кадмій, тому несвіжа халва може завдати шкоди. До складу тахінної халви виробники кладуть підсолоджувачі, які містять ГМО, а вживання продуктів з такими компонентами дуже шкідливо.
Переглядів: 725