На Прикарпатті відновили лише третину маршрутів приміських поїздів

Суспільство

На Прикарпатті після відновлення приміського залізничного сполучення працює лише третина поїздів, які курсували на початку 2020-го року. За словами начальника представника “Укрзалізниці” Леоніда Чумакевича, це – 5 пар потягів, які обслуговують дві області – Івано-Франківську та Чернівецьку. Ще одна пара обслуговує Рахівський район Закарпатської області.


Основна причина – збитковість дизельних поїздів. Залізниця, за словами Леоніда Чумакевича, не отримує і половини відшкодувань з бюджету за проїзд пільговиків.

До 2016-го року гроші за пільговий проїзд відшкодовувала держава. Тепер – місцеві бюджети. У 2020-му залізничники Івано-Франківщини отримали 2,5 мільйона гривень компенсації за проїзд пільговиків. Начальник пасажирського сектору дирекції залізничних перевезень Леонід Чумакевич пояснює, що всі договори потрібно переукласти через адмінреформу. Зараз підписали 12 договорів, які компенсують півтора мільйона гривень. Про розвиток приміського сполучення мова не йде, адже ці гроші, за словами представника “Укрзалізниці”, не покривають і половини витрат.

“За минулий рік ми витратили 5 мільйонів 400 тисяч у двох областях. Дуже багато в нас було непокритих збитків через те, що ми договори укладали на друге півріччя, у другому кварталі. Відповідно, січень-лютий-березень трошки випали”, – пояснив Леонід Чумакевич.

Більше у сюжеті Суспільного.



Переглядів: 316
banner