Як підготувати свій шлунково-кишковий тракт до святкового застілля

Здоров`я

Як впоратися з новорічною смакотою без шкоди для травлення.

Новорічні свята не за горами, а значить, вже зараз потрібно подумати про те, як зберегти здоров’я кишечника. Нездорова їжа, яку вживають люди у великій кількості в цей період, шкодить роботі всього шлунково-кишкового тракту і знижує імунітет, що особливо небезпечно в період пандемії коронавірусу.

Чому імунітет багато в чому залежить від стану кишечника?

Кишечник — важлива частина імунної системи людини. Практично 70% імунітету пов’язано з цим органом, зокрема з кишковою лімфоїдною тканиною, в якій знаходиться безліч імунних клітин. Щоб зберегти здоров’я кишечника, необхідно піклуватися про його мікробіому, тобто про всі мікроорганізми, які живуть в кишечнику і допомагають розщеплювати їжу. Крім того робота шлунково-кишкового тракту впливає на дихальну систему, печінку і настрій людини.

Мікробіому кишечника змінюється всього за кілька днів. Все залежить від їжі, яка становить щоденний раціон. Новорічні канікули — це період, коли кишечник знаходиться в зоні ризику, оскільки ми споживаємо велику кількість шкідливих страв. Жирна і солодка їжа сприяє розвитку бактерій, які шкодять здоров’ю органу. І якщо дотримуватися подібного раціону навіть всього кілька днів, відбудеться дисбаланс мікроорганізмів кишечника.

Щоб не зіпсувати собі святковий настрій проблемами зі здоров’ям, потрібно підготуватися заздалегідь. Тому що здоровий кишечник буде не так просто вивести з ладу.

Як підготуватися до новорічних свят?

Перед новорічним застіллям варто вживати більше пробіотичних продуктів, в числі яких часник, цибуля, злаки і йогурти з високим вмістом інуліну, пробіотичного вуглеводу, який надає великий вплив на здоров’я кишечника.

Крім того, важливо харчуватися продуктами, що містять стійкі крохмалі, які не перетравлюються, проходять через тонкий кишечник, і живлять бактерії в товстому кишечнику. До них можна віднести цілозерновий хліб, квасолю, сочевицю, картоплю, а також рис і деякі види макаронів.

На новорічному столі, як і в будь-який інший день, мають бути присутніми якомога більше свіжих овочів і фруктів. По можливості скоротіть споживання цукру. Він швидко потрапляє в товсту кишку, де його поглинають бактерії. Це може спровокувати підвищене газоутворення, діарею і порушити баланс мікробіоми.

Крім цього, на Новий рік і інші свята сезону краще не вживати забагато червоного м’яса і обробленого м’яса. Дослідження показують, що надмірне споживання червоного м’яса може призвести до пошкодження ДНК в товстій кишці, що підвищує ризик розвитку колоректального раку.

Джерело



Переглядів: 299