На коломийському заводі знову запрацювала їдальня після масового отруєння

Суспільство

23 вересня зареєстрували груповий осередок гострої кишкової інфекції в їдальні ТОВ «Фабрика їжі» на заводі «ЛЕОНІ» в Коломиї.


В результаті потерпіло 194 особи (працівники заводу), з них 54 знаходились на стаціонарному лікуванні в лікувальних закладах області,повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в області.

Харчування працівників заводу здійснює ТОВ «Фабрика їжі».

При перших зверненнях хворих до лікувальних закладів керівництво ТОВ «Фабрика їжі» звернулося до Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області щодо проведення санітарно-епідеміологічного розслідування для встановлення причин захворювання.

Їдальня ТОВ «Фабрика їжі» розміщена на території заводу ТзОВ «Леоні Ваерінг Системс УА ГмбХ» і харчує працівників заводу у три зміни, яким напередодні пропонується три види меню.

Спеціалістами Коломийського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області проведено санітарно-епідеміологічне обстеження їдальні підприємства, за результатами якого проведений позаплановий захід державного контролю у сфері безпечності харчових продуктів. При проведені даних заходів здійснено відбір води, харчових продуктів, сировини, з яких готувалися страви. Відібрано змиви з обладнання, інвентарю, посуду, виробничих столів, одягу та рук працівників харчоблоку.

В результаті проведених заходів та лабораторних досліджень виявлено перевищення вмісту КМАФАнМ в курячому суповому наборі, в змивах з об’єктів навколишнього середовища виявлено БГКП та незначні порушення в їдальні: не заповнений журнал бракеражу сирої продукції, відсутня фіксація часу і дати прибирання у письмовому вигляді, частково стерто маркування на окремих виробничих столах. Дані невідповідності не є визначальними та не могли викликати захворювання людей.

За наслідками перевірки спеціалістами Держпродспоживслужби:

  • – тимчасово призупинено роботу їдальні ТзОВ «Леоні Ваерінг Системс УА ГмбХ» ТОВ «Фабрика їжі»;
  • – видано приписи ТОВ «Фабрика їжі» на усунення виявлених невідповідностей;
  • – видано припис ПП Мостовому А.М. щодо необхідності запровадження системи НАССР.;
  • – вилучено залишки харчових продуктів: філе курячого 62 кг, риби мороженої (хека) 2 кг;
  • – тимчасово відсторонено від роботи 3 працівників.

Медичними працівниками проведені заходи щодо ідентифікації збудника (S enteritidis), який викликав захворювання серед працівників ТзОВ «Леоні Ваерінг Системс УА ГмбХ» та працівників харчоблоку. Виявлено 25 підтверджених випадків сальмонельозу у захворілих та 3 працівників харчоблоку.

За результатами розслідування встановлено, що ймовірною причиною спалаху могло стати вживання забрудненого харчового продукту S enteritidis (сальмонела), внаслідок безсимптомного бактеріоносійства.

У вівторок, 6 жовтня, спеціалістами Коломийського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області проведено позаплановий захід державного контролю в ТОВ «Фабрика їжі» з метою перевірки виконання припису та усунення виявлених невідповідностей. Проведено повторні лабораторні дослідження змивів з об’єктів навколишнього середовища (обладнання, інвентар, посуд, виробничі столи та ін.).

Перевіркою встановлено усунення всіх невідповідностей, що є підставою для відновлення роботи їдальні ТОВ «Фабрика їжі».

Довідково:

Бактеріоносійство (застаріле – бацилоносійство) – перебування в організмі людини або тварини й виділення з нього збудників заразних захворювань без наявності видимих проявів хвороби.

Людина буває носієм збудників черевного тифу, паратифів, сальмонельозу, ешерихіозу, дифтерії, носієм стрептококів, стафілококів тощо.



Переглядів: 298