Зберігання зеленого і чорного чаю в домашніх умовах: основні правила

Кулінарні рецепти

Як правильно зберігати зелений і чорний чай.

Чай — це дуже популярний напій в усьому світі і він відомий нам з дуже давніх років.

Настільки давніх, що на сьогодні сформувалися певні традиції щодо його прийняття в різних країнах, наприклад, японська церемонія взагалі не схожа на англійську.

У кожної національності існують навіть легенди про чай. А сортів цього напою просто не перелічити, навіть заварюють лікувальні чаї.

Щоб домогтися у напою певного аромату і смаку, чай потрібно правильно вибирати, заварити за суворим рецептом і потім, правильно його пити.

Але багато хто не приділяє особливої уваги умовам зберігання чаю. Адже, якщо чай зберігати не правильно, то його аромат і смак можуть зіпсуватися. Як же правильно зберегти чай у сухому вигляді? Читаємо статтю і все дізнаємось!

Якщо чай неправильно зберігати після покупки, то вже через пару місяців він може втратити свій неповторний аромат і колір.

Так чому ж не скористатися елементарними правилами щодо зберігання чаю і кожен раз насолоджуватися свіжозавареним напоєм!

Насамперед, майте на увазі, що час збору чаю і його розфасовка — це взагалі різний час. Тому обов’язково цікавтеся у продавця про час, коли була зібрана ця чудова рослина.

Максимальний термін зберігання при дотриманні всіх умов — 2 роки. Якщо минуло більше часу, то чай вже не придатний до вживання.

Але і тут чай псується не від тривалості зберігання, а від дії на його пелюстки повітря, вологості або навпаки, сухості.

Нижче описані способи зберігання, які можна застосувати і до всіх видів чаю, але враховуйте його сорт. Так само, зелений чай потребує додаткових умовах, ніж чорний.

Для чаю не прийнятний температурний вибух (різкий перепад градусу). Тому визначте місце для зберігання чаю, де немає високої температури і водночас, градус у кімнаті не знижується. Ідеальна температура для зберігання висушеного чаю 17 — 19 0C.

Деякі сорти зеленого чаю (не в завареному вигляді) можуть зберігатися в морозильній камері.

Але, розморожені пелюстки можна заварювати протягом наступних двох годин. Тому, коли ви купуєте подібний чай в екзотичній країні, то вживайте його відразу, а не беріть з собою на подарунок близьким.

Висушений чай дуже не любить сонячне світло! Крім втрати смаку, чай може додатково пересохнути, що теж згубно для пелюсток. Зберігайте його в темному місці, краще за все на поличці, яка закривається дверцятами.

Але водночас, додаткова волога для збереження чаю теж не потрібна. Якщо у ємності, де знаходиться чай, є навіть трохи води, то суміш може скоро “зацвісти” — утворитися цвіль.

Вживати такий чай категорично не рекомендується. В цьому випадку його доведеться повністю весь викинути.

Чай легко вбирає сторонні запахи, від цього його смакові особливості швидко псуються.

Що б уникнути цього і насолоджуватися цим ароматом, не зберігайте чай біля продуктів, які сильно пахнуть (спеції, риба, часник тощо).

Ще однією з головних особливостей зберігання чаю є його ступінь окислення — вплив на нього повітря (точніше — кисню).

Чим більше чай знаходиться у відкритому стані, тим швидше він може зіпсуватися. Ідеальні умови для зберігання — вакуум.

Але в домашніх умовах зробити це практично неможливо, тому найкращим виходом є ємність, яка щільно закривається.

Так само, майте на увазі, що лист чаю швидше окислюється, ніж загорнутий в перлину (наприклад, зелений чай ганпаудер).

Щоб виконати всі перераховані вище умови для зберігання чаю, необхідно правильно підібрати для нього тару. Ідеальною ємністю буде фарфорова або керамічна коробочка з герметичною кришкою.

Чому саме така ємність? Тому що вона не прозора, а значить, сонячне світло не буде проникати крізь стінки. Має кришку, яка щільно закривається, і повітря не буде проникати до чаю.

Паперова упаковка, як і пластикова, буде сприяти поглинанню чаєм сторонніх запахів. А пакет може утворювати всередині конденсат, а значить, чай може насититися вологою.

Якщо зберігати чай в дерев’яній ємності, то робіть свій вибір у бік дерева: липи, берези або ялівцю.

Якщо правильно зберігати висушений чай, то ви зможете набагато довше насолоджуватися ароматом і смаком свіжозавареного напою.

Джерело



Переглядів: 394