Прикарпатців застерігають бути обережними із дикорослими грибами

Надзвичайні ситуації, Суспільство

Цієї осені в лісах Прикарпаття з’явилося багато грибів, в тому числі отруйних. В жовтні в області зареєстровано два випадки отруєнь дикорослими грибами з трьома потерпілими.


Пише Голос-Інфо з посиланням на Головне управління Держпродспоживслужби в Івано – Франківській області 


Тож з метою попередження отруєнь дикорослими грибами, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області надають наступні рекомендації:
  1.  Варто відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
  2.  Не купуйте гриби на стихійних ринках, вздовж автомобільних шляхів.
  3.  Вирушивши до лісу пам’ятайте основні правила:
  •  збирати можна лише цілі гриби, щоб було добре видно морфологічні ознаки;
  •  не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними;
  •  збирайте лише добре знайомі вам гриби;
  •  не збирайте гриби поблизу автомобільних трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
  •  Не куштуйте сирі гриби.
  •  Перед приготування ще раз огляньте всі гриби, сумнівні треба викинути.
  •  Готуйте гриби протягом першої доби після збирання. Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
  •  Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
  •  Не варто споживати грибні страви дітям віком до 6 років, особам похилого віку, вагітним жінкам та матерям, що годують, а також людям з захворюваннями органів системи травлення.

За появи перших симптомів отруєння – різкий біль в животі, нудота чи блювання, діарея, підвищення температури тіла, запаморочення, марення, поява галюцинацій – негайно зверніться за медичною допомогою.


Стежте за нами в соціальних мережах: ЮтубТелеграмФейсбук та Інстаграм.



Переглядів: 183