Володимир Зеленський провів низку зустрічей зі світовими лідерами

Політика, Суспільство

Фінансова підтримка України, відбудова, План перемоги, звільнення українців з російського полону, євроатлантична інтеграція – Володимир Зеленський провів низку зустрічей зі світовими лідерами.


Пише Голос-Інфо з посиланням на Світлану Онищук Голову Івано-Франківської ОВА 


У Берліні Президент України Володимир Зеленський зустрівся з Федеральним президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром. Основна тема переговорів – безпекова ситуація в Україні та потреби на тлі постійних російських ударів по енергетичній мережі й активних бойових дій на фронті.


Президент представив Федеральному канцлеру Німеччини Олафу Шольцу План перемоги та обговорили його ключові аспекти. Ця зустріч Глава держави назвав найважливішою за весь час повномасштабного російського вторгнення.


Окремий фокус переговорів – реалізація положень двосторонньої безпекової угоди наступного року, робота спільних підприємств із ремонту бронетехніки на території України та запуск спільного виробництва озброєнь. Володимир Зеленський також запропонував Олафу Шольцу розглянути можливість фінансування українського виробництва далекобійних засобів.


Канцлер Німеччини запевнив у тому, що наступного року ФРН продовжить військову підтримку України.


У Ватикані Володимир Зеленський зустрівся з Державним секретарем Святого Престолу кардиналом П’єтро Пароліном і секретарем з відносин між державами та міжнародними організаціями архієпископом Полом Галлагером. Сторони обговорили реалізацію Формули миру, зокрема пункту щодо повернення депортованих дітей та звільнення цивільних заручників і військовополонених. Йшлось про підготовку до конференції на основі цього пункту, яка відбудеться 30–31 жовтня в Канаді.

Під час зустрічі з Папою Римським Франциском у Апостольському палаці Ватикану Володимир Зеленський розповів про роботу над реалізацією Формули миру, зокрема про конференцію щодо повернення полонених і депортованих українців, яка відбудеться 30–31 жовтня в Канаді на рівні міністрів. Він запросив представника Ватикану взяти участь у цьому заході.


Президент зазначив, що в російському полоні перебувають поранені, важкохворі, жінки та діти. Президент акцентував, що майже всі, хто повертається з полону, потребують медичної допомоги й тривалої реабілітації.


 У Римі Володимир Зеленський зустрівся з Головою Ради міністрів Італії Джорджею Мелоні. Під час зустрічі докладно обговорили всі аспекти Плану перемоги. Президент також розповів про роботу з усіма іншими партнерами. Володимир Зеленський і Джорджа Мелоні домовилися далі працювати на рівні команд, щоб якнайшвидше створити умови для миру. Серед основних тем переговорів також – підготовка до засідання Європейської ради та рішення щодо російських активів, розвиток глобальної ситуації та найближчі політичні перспективи у країнах-партнерах. Лідери обговорили підготовку нового пакета підтримки.


Крім того, у фокусі переговорів – підготовка Конференції з відновлення України, яку проведуть наступного року в Римі. Джорджа Мелоні оголосила, що вона відбудеться 10–11 липня.


Володимир Зеленський представив деталі Плану перемоги Президентові Франції Емманюелю Макрону. Окремий фокус переговорів – спільне виробництво зброї в Україні та копродукція. Українська сторона запропонувала розширити таку співпрацю. Робота над цим відбуватиметься на рівні міністрів оборони. Серед тем – повернення депортованих Росією українських дітей та якнайшвидша реалізація домовленостей лідерів G7 щодо 50 млрд дол. для України.

Рух до Альянсу та військове посилення: в Лондоні відбулася тристороння зустріч Президента України Володимира Зеленського, Прем’єр-міністра Великої Британії Кіра Стармера та Генерального секретаря НАТО Марка Рютте.


Ключові теми переговорів – євроатлантична інтеграція та військове посилення України. За словами Президента, саме це створить найкращі умови для відновлення справедливого миру.


 У Лондоні Президент України Володимир Зеленський зустрівся з Прем’єр-міністром Великої Британії Кіром Стармером і представив йому деталі Плану перемоги.


Насамперед усе, що стосується військового посилення України. Лідери домовилися опрацювати План разом із союзниками.


Глава держави наголосив на тому, що для України важливо отримати запрошення на вступ до НАТО. Крім того, під час зустрічі обговорили майбутню оборонну та фінансову допомогу. Кір Стармер запевнив, що Велика Британія і надалі зберігатиме лідерську роль у підтримці України.


Володимир Зеленський провів окремі зустрічі з прем’єр-міністрами Албанії, Північної Македонії та Греції – Еді Рамою, Христіаном Міцкоським, Кіріакосом Міцотакісом і Президенткою Словенії Наташею Пірц Мусар. Ключові теми зустрічі з Премʼєр-міністром Албанії – реалізація Формули миру, підготовка до другого Саміту миру, шлях України до ЄС і НАТО, а також відбудова країни.


Співпраця між ОПК та підтримка в гуманітарному розмінуванні: Президент України Володимир Зеленський і Прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович підписали Угоду про довгострокове співробітництво та підтримку між двома країнами. Цією угодою Хорватія закріплює свій обовʼязок підтримувати Україну до перемоги у війні. Серед іншого йдеться про співпрацю між ОПК, визначення перспектив спільного оборонного виробництва та локалізацію проєктів в Україні. Країни також вивчатимуть можливості зміцнення взаємодії у сфері цифрової стійкості й кібербезпеки та обмінюватимуться розвідувальними даними.


Окремий блок стосується підтримки в гуманітарному розмінуванні.


Стежте за нами в соціальних мережах: ЮтубТелеграмФейсбук та Інстаграм.







Переглядів: 171
banner