Майже 309 000 гривень позбувся прикарпатець, потрапивши у шахрайську схему «Гроші за лайки»: поліція застерігає не вірити в легкі заробітки

Суспільство
Сьогодні однією з поширених шахрайських схем є пропозиція легкого заробітку за перегляд відеоконтенту в мережі Інтернет. Аферисти пропонують передивлятися короткі відео та ставити «лайки» у популярних соціальних мережах за гроші. Поліція застерігає громадян від таких спокусливих пропозицій.

Пише Голос-Інфо з посиланням на Поліцію Івано-Франківської області


У таку аферу потрапив 36-річний франківець. Чоловіку надійшло повідомлення у месенджері на WhatsApp із текстом: хочете заробити гроші переходіть за посиланням у Telegram. Заявник, не роздумуючи, перейшов за посиланням, де продовжив спілкування з так званим адміністратором.


Умова роботи полягала в проставленні вподобайок під відео в «TikTok». Спочатку за виконані завдання аферисти виплачували чоловіку від 100 до 500 гривень.


Надалі, для виводу вже зароблених грошей, потерпілому необхідно було вкласти власні кошти. Таким чином, заявник перерахував на рахунки аферистів майже 309 тисяч гривень. І як результат, ні заробітку, ні власних заощаджень.


Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 3 статті 190 Кримінального кодексу України.


Щоб не стати жертвою шахраїв, поліція рекомендує дотримуватися наступних порад:
  •  надавайте перевагу вакансіям з офіційним працевлаштуванням;
  • не довіряйте пропозиціям незнайомців отримати «легкі» гроші – скоріше за все це шахраї;
  • в жодному разі не здійснюйте переказ коштів на невідомі рахунки;
  • не повідомляйте конфіденційної інформації стороннім, в тому числі дані картки, логін і паролі до онлайн-банкінгу тощо;
  • не вводьте конфіденційні дані на підозрілих сайтах;
  • не переходьте за сумнівними гіперпосиланнями, адже за ними може ховатися фішинговий ресурс. Уважно переглядайте URL-адресу потрібного сайту – будь-яка неточність може свідчити, що ви опинилися на фішинговому ресурсі.

Якщо ж інформацію про банківську картку розголошено, терміново зверніться до банку та заблокуйте картку.


Стежте за нами в соціальних мережах: ЮтубТелеграмФейсбук та Інстаграм.


 



Переглядів: 99
banner