У Калуській громаді відзначили День шахтаря

Суспільство
В останню неділю серпня своє професійне свято відзначають шахтарі. Гірничодобувна галузь упродовж тривалого часу була визначальною і для економіки Калуша.

Пише Голос-Інфо з посиланням на Калуську міську раду 


Своєю важкою і небезпечною для життя працею місто розвивали покоління середньовічних рудокопів, працівники високотехнологічного у свій час ТЕСПу, цілі робітничі династії КХМК.


Видобування калійних солей здійснювалось на трьох рудниках та єдиному у світовій практиці відкритому Домбровському кар’єрі. Понад сто років експлуатувався рудник «Калуш». З 1930 по 1972 рік функціонував рудник «Голинь». З 1966 по 1995 рік діяв рудник «Ново-Голинь». І хоча зараз вже не працює жодна шахта, серед мешканців громади живуть люди цієї героїчної професії.


Сьогодні за доброю традицією до каплички, яку збудували й доглядають небайдужі жителі вул. Гірничорятувальників і ближніх сіл Кропивник та Сівка-Калуська, прийшли ветерани шахтарської праці, працівники видобувних і прохідницьких ділянок, рідні гірників – аби вшанувати пам’ять 14 шахтарів, які загинули, добуваючи руду в «Ново-Голинській шахті». Панахиду за полеглими відслужили священники о. Василь Гладенький та о. Святослав Данилець.


Хвилиною мовчання вшанували пам’ять краян, загиблих під землею і на полях російсько-української війни.


 “День шахтаря внесено до переліку обов’язкових дат, які відзначаються в Калуській громаді. Тож від імені міського голови та всієї громади прийміть щиру подяку за вашу велику працю, за вашу жертовність, за те, що так віддано щороку збираєтесь на цьому святому для кожного шахтаря місці, щоб віддати данину шани тим, хто поклав своє життя задля розвитку нашої країни”, – наголосила, звертаючись до присутніх, заступниця міського голови Наталія Кінаш.

Слова подяки та підтримки колегам мовив і колишній директор шахти Вадим Гох.


Наталія Кінаш та Василь Паньків, староста Кропивника, поклали квіти до поминального хреста біля каплички.


Пісенні молитви дарували присутнім хор і вокальний ансамбль Народного дому с. Кропивник під орудою Петра Хшановського й Оксани Івасенко. Підготувала пам’ятний захід директорка місцевого закладу культури Марія Паньків.


Стежте за нами в соціальних мережах: ЮтубТелеграмФейсбук та Інстаграм.




Переглядів: 178
banner