Івано-Франківський Центр журналістської солідарності організував навчальний тренінг для медійників

Суспільство
За ініціативи Івано-Франківського Центру журналістської солідарності на Прикарпатті триває проєкт для медійників «Професійна безпека». Чергове тренінгове заняття, в якому взяло участь близько двох десятків працівників медіа, відбулося за сприяння керівництва ГУ ДСНС в Івано-Франківській області та дирекції ТРК «РАІ» в приміщенні телестудії. У переважній більшості учасниками були працівники цієї телерадіокомпанії. До них також долучилися журналісти місцевих інтернет-видань, ТРК «Вежа» та надвірнянської районної газети «Народна воля».


Пише Голос-Інфо з посиланням на Вікторію Плахту


Навчальний тренінг для медійників провели Андрій Андріяш, фельдшер групи водолазно-рятувальних робіт Аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС в Івано-Франківській області, сержант служби цивільного захисту, та Михайло Кузьма, фельдшер частини гуманітарного розмінування цього ж підрозділу, сержант служби цивільного захисту.


Під час двох етапів заняття учасники тренінгу отримали теоретичні та практичні знання з надання домедичної допомоги постраждалій людині й дізнались, як ефективно реагувати на її критичний стан. Упродовж тренінгу фельдшер Андрій Андріяш, зокрема, розповів журналістам про різновиди кровотеч та надання домедичної допомоги постраждалій людині в таких випадках, показав, як правильно накладати турнікет.


У межах програми навчального заняття йшлося також про оцінку стану свідомості постраждалого, алгоритм дій у випадку перекриття дихальних шляхів, переведення потерпілого в безпечне положення та, за необхідності, проведення серцево-легеневої реанімації. Щодо останнього, то медійники мали можливість відпрацювати певні практичні навички на манекені, а також спробували накладати один одному турнікет.


«Під час виконання штучної вентиляції легень потрібно звертати увагу на характер дихання та рухи грудної клітки потерпілої людини. Важливо забезпечувати прохідність дихальних шляхів під час видихів, оскільки реанімація здійснюється на спині. У такому положенні язик може перекривати дихальні шляхи, коли людина без свідомості. Потрібно дотримуватися співвідношення тридцять до двох: тридцять натискань на грудну клітку на два штучних вдихи, які варто виконати не більше ніж протягом десяти секунд. Ефективний вдих має припіднімати грудну клітку», – проінструктував учасників тренінгу фельдшер Михайло Кузьма.

Насамкінець журналістам продемонстрували вміст аптечки та розповіли про його застосування.


«Наш проєкт «Професійна безпека» є важливим і потрібним для журналістів. Працюючи вже третій рік поспіль в умовах війни, медійники наражають себе на небезпеку. Тому важливо і знати, і вміти, як діяти в тій чи іншій ситуації та допомогти тим, хто потребує», – зазначила координаторка Центру Вікторія Плахта.

«Особисто для мене корисно брати участь у такому тренінгу. Дізналася багато нового, а також сама спробувала накладати турнікет. Увесь той набір навичок і знань, які ми тут отримали і почули, мають також мати як дорослі, так і діти. Особливо тепер, коли ми перебуваємо в часі війни й ще довгі роки маємо розуміти, що різні небезпеки будуть нас підстерігати», – сказала учасниця тренінгу, журналістка Галина Держипільська.

Навчальні тренінги для прикарпатських медійників у рамках проєкту «Професійна безпека» відбуватимуться щомісяця.


Стежте за нами в соціальних мережах: ЮтубТелеграмФейсбук та Інстаграм.






Переглядів: 230
banner