В Міноборони розпочато трансформацію процесів, пов’язаних з інтелектуальною власністю

Суспільство

У Міністерстві оборони України відбулася презентація дослідження щодо інтелектуальної власності в системі Міноборони, підготовленого Головним управлінням військової юстиції спільно з Українським національним офісом інтелектуальної власності та інновацій.

Про це повідомило Міністерство оборони України.

Дослідження стало першою аналітичною роботою відомства, яке розкрило причини та умови, що сприяли занепаду системи управління та охорони прав інтелектуальної власності.

Заступник Міністра оборони України Станіслав Гайдер наголосив на провідній ролі Міністерства у системній роботі з інтелектуальною власністю в оборонній сфері, особливо в частині роботи за напрямами здійснення оборонних закупівель, науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт, спрямованих на розроблення, освоєння та випуск нових зразків озброєння, військової та спеціальної техніки, зброї та боєприпасів.

«Лідерство Міністерства оборони за цим напрямом зумовлює необхідність організації належної охорони прав на об’єкти права інтелектуальної власності в оборонній сфері як в законодавчому, так і в організаційному вимірах. В Антикорупційній стратегії на 2021-2025 роки неефективне використання та розпорядження об’єктами права інтелектуальної власності є однією з основних проблем сектору оборони. Впевнений, цей захід сприятиме продовженню системної роботи з питаннями інтелектуальної власності в оборонному відомстві. Ми активно підтримуємо зв’язок із зацікавленими сторонами, зокрема, з учасниками нашої сьогоднішньої зустрічі, залучаємо стейкхолдерів до врегулювання даної проблематики», — наголосив Станіслав Гайдер.

Особливу увагу під час презентації було приділено питанням неналежного контролю над створеними об’єктами прав інтелектуальної власності. Також було запропоновано покроковий план щодо змін підходів до винахідників з боку держави, виплати їм винагороди, окреслено чіткий перелік нормативних актів, які потребують змін.

На сьогодні ж одним з найважливіших є завдання інституціоналізації управління об’єктами інтелектуальної власності в системі Міністерства оборони України та відзначено про вже зроблені керівництвом кроки на шляху до запуску нової структури управління.

Ілля Костін, провідний експерт Головного управління військової юстиції з питань інтелектуальної власності, відзначив, що дане дослідження підкреслює критичні проблеми управління інтелектуальною власністю у сфері оборони в Україні та розкрив наслідки, до яких може призвести несистемна увага до цієї проблематики в подальшому.

«Досвід наших країн-партнерів та ворогів показав, і це описано у дослідженні, що ігнорування питань охорони прав інтелектуальної власності призводить до занепаду оборонної промисловості. Наш досвід на полі бою продемонстрував, що тільки технологічна перевага надасть можливість перемогти російську федерацію. Саме тому, вся система управління інтелектуальною власністю, яку необхідно розбудувати, повинна ставити за головну мету підтримка інновацій», — зазначив Ілля Костін.

За підсумками зустрічі було узгоджено подальші кроки щодо трансформації процесів в цій сфері.

У заході також взяли участь представники країн-партнерів, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, міністерств та відомств, неурядових організацій, науково-дослідних установ.

Джерело



Переглядів: 234
banner