Івано-Франківський Центр журналістської солідарності спільно з Коломийською первинною організацією НСЖУ провели психологічний тренінг для медійників Коломийщини

Суспільство
Тренерками виступили фахівчині Центру життєстійкості в Коломиї Тетяна Бєлявцева та Наталія Кулик, обидві – переселенки, з Харківщини та Донеччини.

Пише Голос-Інфо з посиланням на Вікторію Плахту


Як утримати своє психологічне здоровʼя в стабільному стані, маючи таку напружену роботу з людьми та складними ситуаціями, як у журналістів? Чи буває стрес конструктивним? Якими є тілесні прояви хронічного стресу та як запобігти його наслідкам? На що спиратись в умовах гострого стресу? Що обʼєднує і мотивує медійників Коломийщини? На ці й інші питання шукали відповіді разом тренерки та учасники заходу.


Кординаторка Івано-Франківського Центру журналістської солідарності Вікторія Плахта, звертаючись до колег, зазначила:
«Для журналістів дуже важливо навчитися долати власне виснаження, вміти знайти свої ресурси, за допомогою яких відновлюється енергія. І саме завдяки таким тренінгам, який нині проводимо, порадам фахівців-психологів можна досягти бажаного результату».

«Зізнаюсь, як колишня медійниця, хоча чи бувають колишні журналісти?, що отримала особливе задоволення, спілкуючись із колегами та ділячись з ними секретами самопідтримки, – зазначила Тетяна Бєлявцева, ВПО-журналістка зі Зміїва Харківської області. – Сподіваюся, наша зустріч була помічною і подарувала учасникам певні знання, навички, гарний настрій».

Учасники тренінгуподілилися своїми переживаннями йуподобаннями,отримали рекомендації та методики, які допоможуть їм у стресових ситуаціях. Тетяна Бєлявцева, зокрема, запропонувала колегам декілька конструктивних порад для складних моментів, коли «накриває»:

  1.  Майте при собі на такий випадок написаний у спокійному стані список справ, людей, місць, занять, які вас надихають, звідки ви можете взяти ресурс. Ідея накидати такий список у скрутну хвилину може виявитись недієздатною. Хай там буде не менше 30-ти пунктів!
  2.  У скрутний момент оберіть з такого списку кілька пунктів, які ви точно можете реалізувати швидко і безболісно: вийти прогулятися в парк, купити собі морозиво, набрати номер телефону кращої подруги, обійняти велике дерево, посадити нову квітку в квітнику. В кожного будуть свої секрети зробити собі добре.
  3.  Намагайтеся максимально проговорювати свої проблеми. Бажано – з фахівцем, який чутиме не лише себе (як буває з близькими, друзями тощо), а й вас. Усвідомлені й проговорені проблеми зазвичай вирішуються якісніше та швидше. Шукайте коло підтримки, однодумців тощо.
  4.  Звертайте пильну увагу на прояви дискомфорту або затисків у тілі – вони можуть свідчити про тривалі, хронічні стресові ситуації у вашому житті. Виходів із тупиків може бути багато: спочатку нейтралізуємо тілесні прояви, потім беремося за психологічні, або спочатку робота над психологічними проблемами, пошуки нових опор, сенсів, безпеки. І ось ви вже нормально спите або до вас повернувся звичний апетит.

«Заплановано, що такі зустрічі для працівників медіа Коломийщини стануть системними. Сподіваюся, фахові поради психологів допоможуть нам запобігти вигоранню, винайти нові способі самопідтримки, навчать якісним прийомам допомоги собі та оточуючим», – повідомила очільниця Коломийського журналістського осередку, головна редакторка газети «Вільний голос» Валентина Близнюк.

У рамках проведення тренінгу Вікторія Плахта вручила квиток журналісту й відеооператору інтернет-видання «Інформатор. Коломия», ВПО з Харкова Євгенію Чепусенку, який нещодавно, відповідно до рішення секретаріату обласної спілки журналістів, став членом Національної спілки журналістів України.


Насамкінець варто зазначити, що захід відбувся в залі Коломийської міської публічної бібліотеки.


Стежте за нами в соціальних мережах: ЮтубТелеграмФейсбук та Інстаграм.


 



Переглядів: 177
banner