За перші 5 місяців 2024 року в Україні зареєстровано 20 369 випадків гострих кишкових інфекцій (ГКІ), що перевищує торішній показник у 17 111 випадків

Суспільство

Найбільше ГКІ зафіксовано в Одеській (2 313), Дніпропетровській (1 721), Львівській (1 832) та Вінницькій областях (1 660).


Пише Голос-Інфо з посиланням на Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб


Збудники ГКІ найчастіше містяться у сирій їжі тваринного походження, немитих фруктах та овочах. Найпоширенішими факторами передачі є готові страви, кондитерські вироби, молоко та молочні продукти, яйця.


У спеку важливо бути обережними, мити руки та посуд, їсти лише вимиті фрукти та овочі, пити чисту воду.


  •  Дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки та продукти.
  •  Не споживати продукти, що зберігалися з порушенням умов зберігання.
  •  Мити фрукти та овочі чистою водою перед приготуванням.
  •  Ретельно обробляти продукти з м’яса та риби.

Щоб уникнути кишкових інфекцій, дотримуйтеся простих правил:

  •  Купуйте харчові продукти в санкціонованих місцях продажу.
  •  Мийте руки перед приготуванням та споживанням їжі.
  •  Дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя для приготування їжі, дотримуйтесь чистоти на кухні.
  •  Ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця та рибу.
  •  Готуйте страви при температурі щонайменше 70°C.
  •  Зберігайте харчові продукти відповідно до температурного режиму та термінів придатності.
  •  Використовуйте якісну, очищену воду.
  •  Не вживайте консерви зі здутою кришкою чи зміненим кольором або запахом.
  •  У разі тривалої відсутності електроенергії не вживайте продукти, які довго зберігалися в холодильнику без електропостачання.

У літній період звертайте увагу на овочі та фрукти, які можуть зберігатися без холодильника. Страви робіть якомога простішими з мінімальною кількістю інгредієнтів. Найкраще зберігаються добре виварені або протушковані продукти.


Стежте за нами в соціальних мережах: ЮтубТелеграмФейсбук та Інстаграм.


 

 



Переглядів: 291