Стартувала перша етнографічна експедиція на Франківське Опілля

Суспільство
Другого липня у рамках проєкту “Опілля: скарби нації” стартувала перша етнографічна експедиція на Франківське Опілля. Відбувається вона за активної участі волонтерки проєкту – етнодизайнерки Любові Чернікової та художниці Марти Пітчук.

Пише Голос-Інфо з посиланням на Рогатинську МТГ


Як зауважують ідейні натхненники ініціативи, ключова ціль візиту – поширення культури етнографічного регіону. Тож ставлять собі за мету дослідити якомога більше рідкісних опільських орнаментів. А відтак – відродити й використовувати елементи давніх візерунків у сучасних одязі, аксесуарах, творах мистецтва.


Зауважимо, що серед п’яти локацій, які побачили митці першого дня етноекспедиції, були: Рогатинський історико-краєзнавчий музей “Опілля”, меморіальний музей садиба Миколи Угрина-Безгрішного, клуб бібліотека філіал с. Черче, гімназія та Народний дім, с. Пуків, клуб с. Уїзд, де зберігаються зразки старовинного одягу, а також елементи опільського побуту.


Під час візиту Любов Чернікова зауважила, що минулого року така експедиція проходила Бойківщиною. Після поїздок вдалось набрались натхнення та створити нові дизайнерські речі, використовуючи «вишитий код» цього етнорегіону.


«Опілля інакше, ніж Бойківщина, хоч є схожі елементи. Мені сподобались оксамитові горсики, камізельки з вишивкою гладдю, вишиті великими квітами в теплих кольорах, що зав’язувались спереду на бант зі стрічки. Я таких не бачила раніше. Марта Пітчук розпитувала про комірці, характерні для цього регіону, та головні убори, напевно, для своїх картин, в яких вона дуже ретельно добирає деталі. Плануємо їхати ще та використовувати те, що побачили, в майбутніх роботах. Як завжди дуже захоплює ставлення людей, які показують нам музеї та приватні збірки, бо ці люди розказують як все було раніше, традиції, історію, що була їх життям», – каже дизайнерка.

Стежте за нами в соціальних мережах: ЮтубТелеграмФейсбук та Інстаграм.








Переглядів: 202
banner