У травні 16 людей потрапили до лікарень із діагнозом ботулізм

Суспільство

Переважно після вживання домашньої продукції з риби та м’яса люди потрапляли до лікарень.


Пише Голос-Інфо з посиланням на Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб


Ботулізм — це важке харчове отруєння, яке може закінчитися смертю. Викликає захворювання токсин, який продукується бактерією Clostridium botulinum в м’ясних, рибних, грибних чи овочевих консервах, виготовлених в домашніх умовах, в’яленому м’ясі чи рибі, у будь-яких виробах з м’яса (ковбаси, шинки) тощо.


Випадки ботулізму зафіксовані у Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Київській, Миколаївській, Черкаській, Чернівецькій областях та Києві.


Ймовірною причиною хвороби в усіх випадках стали продукти домашнього виробництва: домашні паштети, вʼялена риба та мʼясо. Захворілі отримали необхідну медичну допомогу, 14-м пацієнтам було введено протиботулічну сироватку. Наразі нею забезпечені усі області.


Через 12-36 годин після потрапляння токсину в організм людини виникають такі симптоми:
  •  м’язова слабкість (важко рухатися, говорити, дихати),
  •  сильно виражена сухість у роті,
  •  нечіткий зір (немов «сітка» або «туман» перед очима) та/або виражене двоїння предметів.

Токсин, що викликає ботулізм, не можна визначити за кольором або смаком, адже зазвичай консерви та інші продукти, в яких є збудник ботулізму, не змінюють зовнішнього вигляду. Пакування у вакуум риби чи копченого м’яса не гарантує їхньої безпеки. Тому важливо вживати у їжу тільки сертифіковану продукцію, виготовлену згідно з санітарними вимогами. Зберігати чи перевозити ковбаси, шинку, вуджену рибу тощо треба лише в холодильнику.


Стежте за нами в соціальних мережах: ЮтубТелеграмФейсбук та Інстаграм.



Переглядів: 350
banner