Підготовка до Глобального саміту миру та міжнародна підтримка України

Суспільство

Президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю для The Guardian розповів про небезпеки «поганого» миру для України, нашу боротьбу, історичні паралелі між різними війнами й однакову трагедію, яку несе кожна з них.


Пише Голос-Інфо з посиланням на Голову Івано-Франківської ОВА


«Вдячні за сильну угоду, яка серед іншого передбачає понад 7 мільярдів доларів військової допомоги Україні на 2024–2026 роки. Окремо хочу відзначити та подякувати за 16-й пакет військової допомоги обсягом 1,25 мільярда доларів США, який відповідає запиту України та нашим нагальним потребам», – наголосив Володимир Зеленський.

Президент акцентував на важливості активної позиції Швеції у підготовці до першого Глобального саміту миру. Зокрема йдеться про напрям «Радіаційна та ядерна безпека», де Швеція співголовує.


Також приділили увагу поступу України на шляху інтеграції до ЄС і НАТО.


На полях саміту Україна – Північна Європа Президент України Володимир Зеленський зустрівся з Президентом Фінляндії Александром Стуббом, а також прем’єр-міністрами Данії, Норвегії та Ісландії Метте Фредеріксен, Йонасом Гаром Стере та Б’ярні Бенедіктссоном.


Глава Української держави подякував за підтримку України та поінформував про ситуацію на полі бою та оборонні потреби України.


Під час зустрічі з Метте Фредеріксен Президент відзначив нещодавнє оголошення урядом Данії потужного пакета допомоги в понад 800 млн дол. США й активну підготовку до передачі Україні перших винищувачів F-16 уже цього літа.
Обговорили шляхи посилення співпраці між країнами в оборонній сфері.


Глава держави подякував Йонасу Гару Стере за понад 7 млрд дол. США допомоги з боку Норвегії в межах багаторічної Програми Нансена на 2023–2027 роки, а також за збільшення допомоги на цей рік до 1,2 млрд дол. США.


Під час зустрічі з Прем’єр-міністром Ісландії Президент окремо відзначив нещодавнє ухвалення урядом цієї країни довгострокової підтримки України на 2024–2028 роки з обсягом допомоги на поточний рік близько 30 млн дол. США.


У Стокгольмі Президент України Володимир Зеленський і Прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку.


Разом із союзниками Норвегія допомагатиме Україні розвивати спроможності у сфері сучасних бойових літаків і вже фіксує чітку готовність передати винищувачі F-16.


Крім того, зробить вагомий внесок у розвиток морських спроможностей у Чорному й Азовському морях, продовжить надавати системи NASAMS, обладнання до них і навчатиме фахівців.


Невійськові блоки угоди стосуються підтримки Української формули миру, санкцій, відшкодування збитків, притягнення агресора до відповідальності, а також допомоги в економічному відновленні, гуманітарному розмінуванні, захисті критичної інфраструктури та боротьбі з російською пропагандою.


Норвегія – 15-та країна, з якою укладено двосторонню безпекову угоду на виконання положень Вільнюської декларації G7. Раніше Україна підписала документи з Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією, Бельгією, Португалією, Швецією та Ісландією.

Стежте за нами в соціальних мережах: ЮтубТелеграмФейсбук та Інстаграм.




Переглядів: 278
banner