В Івано-Франківську безкоштовно годують дітей військовослужбовців без посвідчення УБД

Без категорії, Суспільство

Віднедавна, за ініціативи міської влади, до числа пільгових категорій увійшли ще діти військовослужбовців, які не мають посвідчення УБД, але перебувають безпосередньо у зоні бойових дій.


Інформує Голос-Інфо з посиланням на Руслана Марцінківа.


Оскільки держава поки не врегулювала питання пільг для військових, Івано-Франківська міська рада взялась допомогти якнайшвидше родинам військовослужбовців Івано-Франківської громади.

«Довідка є стандартною. Хто принесе таку довідку, він безкоштовно зможе харчуватися в дитячому садочку дітки, в школі, а також в професійно-технічній освіті. Окрім того, з цією ж довідкою можна ще отримати одноразову допомогу 3 тисячі гривень. Ми надіємось, що вже зовсім скоро держава урегулює це питання і дітки військовослужбовців отримають ті самі пільги», — розповідає Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.


Від 18 жовтня, коли виконком прийняв таке рішення, до навчального закладу принесли понад пів сотні документів для забезпечення пільгового харчування. Однак, як пояснює директор ліцею №23 Микола Василик, не всі документи давали право на безкоштовне харчування у школі.

«На даний час вимагають довідки про те, що батько є безпосередньо учасник бойових дій. У нас зараз таких довідок є, дійсно, що безпосередньо бере участь – 26 дітей. Але в нас є 50 довідок, які не відповідають вимогам. Це якраз і найбільше складна проблема. Тому що батьки принесли довідки, а відповідно пункту 6-го ми не повинні їх харчувати. Дехто розуміє це, звертається у військову частину і переробляє довідки, які мають бути відповідного зразка», — каже директор ліцею №23 ім. Романа Гурика Микола Василик.


Довідки про те, що мати чи батько перебувають на військовій службі – не достатньо, пояснює міський голова Руслан Марцінків. Адже вони можуть нести службу як у нашій тиловій області, так і в сусідніх, де немає бойових дій.


«Довідка має говорити про те, що людина служить в ЗСУ і бере участь безпосередньо в бойових діях. Позаяк учасник бойових дій. Тобто є військовослужбовець, який проходить службу, але він не є учасником бойових дій там з 14-го року. Так і зараз ця пільга розрахована на військовослужбовців, які ведуть бойові дії, ведуть бойові дії або були в зоні бойових дій», — резюмує Руслан Марцінків.


Відтак, у департаменті освіти підсумовують, до садочків, шкіл та училищ принесли майже півтори тисячі заяв та стверджувальних документів на пільгове харчування. Термін подачі – до кінця листопада.

«Пару тижнів тому виконавчий комітет прийняв таку ініціативу і вже за цей час ми отримали дуже багато заяв. Дитячі – садочки – понад 300 і  школи – понад 1000 заяв. Тобто бачимо, що попит є на таку функцію і просимо також всіх батьків, які ще не принесли заяви в заклади освіти на безкоштовне харчування донести до кінця листопада», — розповіла директорка Департаменту освіти Івано-Франківської ТГ Вікторія Дротянко.


А ще у виконкомі нагадують, військовослужбовці, які не мають посвідчення учасника бойових дій, але беруть безпосередню участь в обороні країни, можуть отримати одноразову допомогу – 3 тисячі гривень. Для цього необхідно звернутися з необхідними документами в ЦНАП.



Переглядів: 444
banner