Знамените грецьке блюдо з баклажанів — цей рецепт повинен спробувати кожен!
Мусака — ніжно, ситно і в сезон цього овоча — просто ідеально!
Грецька мусака — це блюдо, яке грубо можна порівняти з лазаньєю. Так, порівняння дуже грубе, але в цілому дивіться: є фарш, є насичений соус, є шари, є багато сиру зверху. Але завдяки тому, що замість листів тіста ми використовуємо овочі, страва виходить значно легшою.
Виходить шикарне і ситне сезонне блюдо.
Інгредієнти (для форми 22 * 22 см)
- баклажани — 3-4 шт
- твердий сир — 100 г
- сіль
М’ясний соус:
- м’ясо (фарш телятина, можна взяти будь-який) — 700-800 г
- цибулина — 1 шт
- морква — 1 шт
- часник — 3-4 зубчики
- томатний сік — 400 г
- червоне сухе вино — 150 г
- рослинна олія — 2 ст. л.
- спеції для мусаки — 1 ст. л. (спеції можна взяти окремо: орегано — 1 ч. л., коріандр — 0,5 ч. л., кориця — 0,25 ч.л., гострий перець — 0,25 ч.л.)
- сіль
Швидкий бешамель:
- молоко — 400 г
- вершкове масло — 40 г
- борошно — 30 г
- яйця — 2 шт
- сіль — 0,5 ч. л.
- чорний перець
Приготування
1. У баклажанів зрізаємо чашолистки і нарізаємо пластинами завтовшки близько сантиметра. Укладаємо баклажани в глибоку ємність шарами, ретельно присолюючи кожен шар. Залишаємо на 20-30 хвилин. Сіль розчиниться і витягне вологу, і якщо баклажани з гірчинкою, сіль витягне і гіркоту.
2. Тепер потрібно позбавити їх від зайвої рідини. Для цього викладаємо баклажани на обробну дошку, застелену паперовими рушниками, і гарненько витерти їх рушниками зверху.
3. Тепер баклажани потрібно приготувати. За класикою для мусаки їх обсмажують в гарячій олії, а для тих хто стежить за калоріями — трохи змастити олією за допомогою кулінарного пензлика, викласти на деко, застелене пергаментом, і запікати в духовці при 200 °C протягом 15-20 хвилин.
4. Приступаємо до приготування м’ясного соусу. Він дуже сильно нагадує італійський болоньєзе. Нарізаємо невеликими кубиками цибулю і рубаємо часник. Натираємо на крупній тертці моркву. Сковороду розігріваємо на досить сильному вогні, вливаємо пару ложок рослинної олії і відправляємо туди фарш. Час від часу помішуємо, щоб розбити великі грудочки. Готуємо до появи легкої золотинки. Додаємо у фарш сіль, спеції для мусаки і сухе вино. Перемішуємо і готуємо пару хвилин. Відправляю в сковороду цибулю, часник і моркву. Перемішую до розподілу і готуємо пару хвилин. Вливаємо в сковороду томатний сік. Перемішуємо і залишаємо тушкуватися на невеликому вогні хвилин 10, поки рідина не випарується і соус не стане густим. Готовий соус залишаємо на сковороді.
5. Тепер приготуємо швидкий варіант соусу бешамель. У каструлю виливаємо молоко і відправляємо туди вершкове масло. Суміш відправляємо на вогонь — нехай доходить до кипіння. Цим часом в миску висипаємо борошно. Додаємо сіль і перець. Вбиваємо яйця. Ретельно перемішуємо суміш віночком до однорідності. Коли молоко з маслом закипить, помішуючи, вливаємо його в яєчну суміш. Вливаємо десь половину, перемішуємо, а потім виливаємо все назад в каструлю. Перемішуємо і повертаємо майбутній соус на вогонь. Помішуючи, варимо соус до загусання. Відправляємо ложку соусу бешамель в м’ясний соус і перемішуємо. Бешамель зробить його більш ніжним.
6. Натираємо на тертці сир. Тепер приступаємо до складання. На дно форми щільним шаром викладаємо дві третини баклажанів. Розподіляємо поверх баклажанів м’ясний соус щільним шаром. Зверху викладаємо баклажани. Розподіляємо зверху соус бешамель і розрівнюю його. Присипаємо верх сиром і рівномірно його розподіляємо.
7. Запікаємо мусаку в духовці при 180 °C протягом 30-40 хвилин до рум’яності сиру і апетитного булькання у країв.
Подробиці дивіться на відео.
Переглядів: 280