Заморозка, гаряча вода і кімнатна температура: визначаємо натуральність вершкового масла

Поради

Обов’язково перевірте своє вершкове масло.

Чи знаєте ви, що написи “ДСТУ”, “ЕКО” і “82,5%” на пачці масла сьогодні мало що значать? Такі написи вже давно не є достатньою підставою того, що перед вами — дійсно 100% натуральне вершкове масло. Звичайно, найкраще масло — те, яке було куплене у перевірених фермерів або зроблене власноруч з натуральних вершків/сметани. Однак у сучасних людей часто немає таких можливостей, і доводиться купувати магазинне масло. Як же визначити в домашніх умовах, чи є пачка магазинного масла якісною, виконаною дійсно з натуральної молочної сировини?

Є три простих, але робочих і наочних способи: заморозка, гаряча вода і кімнатна температура. За цими трьома ознаками навіть в домашніх умовах легко визначити, яке масло знаходиться перед вами прямо зараз. Для першого способу заморозьте пачку масла “в камінь”, а потім дістаньте з морозилки і в перші дві хвилини спробуйте відрізати шматочок. Натуральне масло буде колотися, кришитися, в той час як масло «з домішками» (наприклад, пальмовою олією) буде різатися легко і м’яко, нібито ваш ніж гарячий.

Другий спосіб, більш наочний і очевидний: налити в склянки гарячу воду (окріп), і в кожну склянку опустити по шматочку масла від різних виробників. Спостерігати протягом наступних 2 годин. Спочатку буде здаватися, що нічого особливого не відбувається, але чим більше часу пройде, тим очевидніше вам стане, яке масло знаходиться перед вами — натуральне чи ні. У натурального масла утворюється невелика білувата пінка, а вода в склянці залишиться прозорою навіть після 2 годин. У масла «з домішками» замість пінки — пластівці незрозумілого походження, а колір води змінюється з прозорого на мутнуватий. Також видавати неякісне масло може і колір — неприродно яскравий і жовтий.

Останній тест — кімнатна температура. По одному шматочку масла залиште на тарілці при кімнатній температурі на 2 години, а потім спробуйте намазати кожен на хліб. Що повинно вийти? Натуральне підтале масло нагадує морозиво “пломбір”, все одно тримає форму, не розтікається, лягає рівним шаром і не блищить! Масло з додаванням невідомих сторонніх домішок буде схоже, скоріше, на жир, ніж на збиті вершки — нібито ви намазуєте на хліб вершкове масло, змішане з соняшниковою олією. Також воно буде блищати, як машинна олива, — явна ознака непотрібних добавок до складу. Перевірте своє вершкове масло на натуральність одним з цих способів, або ж випробуйте все відразу — і вам стане ясно, яке масло лежить у вас в холодильнику.

Джерело



Переглядів: 473