Якими засобами найкраще відмити чашку від слідів чаю
Прості і перевірені способи.
Слідом за британцями (а можливо, навіть раніше них) ми увірували, що немає кращого способу заспокоїтися і прийти в себе, ніж медитативно випити чашечку чаю. Неважливо, якому саме сорту випало бути вашим фаворитом: будь-який приносить радість і душевну рівновагу. А ось коли чашка виявляється порожньою і на її стінках з’являється наліт, що важко видаляється, мимоволі починаєш замислюватися про якість напою.
Поспішаємо вас заспокоїти: наліт залишає практично будь-який чай. Розповідаємо, як впоратися з ним без труднощів і мук.
Чому чай залишає сліди на стінках чашки
Основна причина — дубильні речовини, які містяться в чаї (таніни і катехіни). Ці поліфеноли є і в червоному вині, тому, до речі, від нього теж залишаються сліди на келиху. Йдеться не тільки про чорний чай, адже зелений і білий також порушують сяйво білосніжних боків чашок, хоча колір нальоту і не такий яскравий.
Чому потужності посудомийної машини виявляється недостатньо
Ті, у кого немає посудомийної машини, наївно вважають, що вона відмиває все. Але досвідчені люди знають, що наліт на чашці відчищається аж ніяк не завжди.
Тому може бути кілька причин: наприклад, мийні засоби поганої якості, особливо ті, які не містять відбілювачів. Речовини без фосфатів теж ніяк не допоможуть в боротьбі з чайними плямами. Інший варіант — короткий цикл миття та/або занадто низька температура води. Можна спробувати різні режими і змінити детергенти — можливо, це вирішить проблему раз і назавжди. Якщо ж не допомогло, переходимо до наступного пункту водних процедур.
Як видалити плями з чашки
Перераховуємо найпростіші, перевірені роками і досвідом мільйонів домогосподарок способи.
Спеціальний відбілюючий засіб для миття посуду
На ньому прямо так і написано: видаляє навіть найскладніші плями. Зазвичай інструкція дуже проста: нанести рідину на губку, намилити чашку, трохи почекати (особливо якщо впертий наліт на вашому посуді накопичувався місяцями) і обполоснути.
Харчова сода
Досить зробити кашку з чайної ложки соди і води і потерти забруднені місця. Цей спосіб точно допоможе. Якщо не спрацює, сміливо відправляйте вашу посуд в хімічну лабораторію: здається, у вас там завелася позаземна цивілізація. Раптом премію отримаєте за відкриття?
Сіль, цукор і пісок
Якщо соди під рукою немає, із завданням відмінно впораються дрібна сіль і цукор (можна ще взяти лимонну кислоту в кристалах). Проблему махом вирішує проста маніпуляція: намочити чашку, вмочити пальці в посудний скраб, потерти плями, промити водою.
Оцет
По правді сказати, перерахованих способів вже достатньо, але раптом ви не любите одноманітність? Тоді спробуйте заодно і метод з оцтом. Потрібно залити ним брудну чашку до половини, потім долити гарячої води. Почекати 10 хвилин, вилити розчин, потім вимити кухоль звичайним мильним засобом.
З обережністю використовуйте важку артилерію для чищення, якщо ви п’єте чай з дорогого білого фарфору або взагалі антикваріату, що дістався вам від бабусі. Для такого посуду краще придбати спеціальні засоби для чищення або не сильно старатися.
Переглядів: 282