Як запобігти харчовим отруєнням у різдвяні та новорічні свята

Суспільство

Різдвяні та новорічні свята ніколи не обходяться без святкового столу з великою кількістю різноманітних страв, які потребують правильного зберігання в холодильному обладнанні. Проте, в умовах постійних перебоїв з електропостачанням, необхідно дотримуватись основних правил профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій.


Інформує Голос-Інфо, посилаючись на Головне управління Держпродспоживслужби в Івано – Франківській області


Якщо електроенергію відключили, необхідно дверцята холодильника та морозильної камери тримати закритими, адже продукти при цьому залишаються безпечними до 4-х годин у холодильнику та 48 годин у морозильній камері.


 Напередодні різдвяно-новорічних свят для захисту себе і своїх близьких від неприємних наслідків святкувань, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують:
– уважно перевіряти терміни придатності харчових продуктів, зовнішній вигляд та цілісність їхнього пакування;
– вимагати у продавця документ, що засвідчує безпечність та якість харчових продуктів;
– купувати харчові продукти в перевірених торгівельних мережах, спеціалізованих магазинах, продовольчих ринках, на яких проводиться ветеринарно-санітарна експертиза харчових продуктів;
– уникати придбання харчових продуктів чи продовольчої сировини на стихійних ринках;
– дотримуватись всіх правил зберігання харчових продуктів (уникайте сусідства сирих продуктів та готових страв у холодильнику);
– ретельно дотримуватись правил особистої гігієни, санітарних норм та технології приготування їжі;
– при приготуванні сирого та вареного м’яса, риби чи овочів використовувати окремі розроблювальні дошки та ножі;
– при приготуванні страв з м’яса, риби та фаршу дотримуватись температурних режимів запікання в духових шафах;
– сирі продукти, свіжі овочі та фрукти ретельно промивати під проточною водою;
– молоко слід вживати тільки кип’яченим, непастеризований сир використовувати тільки після термічної обробки;
– салати слід заправляти безпосередньо перед подачею до святкового столу, заправлені салати зберігати не довше двох годин при кімнатній температурі;
– кондитерські вироби з кремом зберігати при температурі від 2-х до 6-ти градусів С до 36 годин, а з заварним кремом – не більше 6 годин;
– страви, які залишилися після святкового столу не залишати для споживання на наступні дні.
 Якщо ви вирішили святкувати не вдома, то вибирайте тільки перевірені ресторани чи інші заклади харчування з позитивними відгуками. Пам’ятайте, що харчові отруєння завжди легше попередити, ніж їх лікувати.


 У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання, необхідно негайно звернутись до найближчого лікувального закладу, самолікування небезпечне для вашого здоров’я.
 Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я своїх рідних!


Переглядів: 193