Як вибрати стиглий і солодкий ананас
Обираємо ананас так, щоб не розчаруватися в покупці.
Ананас — екзотичний фрукт, який завжди ефектно виглядає на святковому столі. Його додають в салати, закуски, солодкі страви. Дивлячись на цю екзотичну рослину в магазині, відразу не зрозумієш, зріла вона чи ні. Адже тільки від стиглості залежать смакові та корисні якості фрукта.
Знаючи кілька невеликих секретів, можна легко вибрати найкращий ананас.
Правила вибору стиглого фрукта
Ананас являє собою великий плід, що належить до роду трав’янистих рослин сімейства Кактусові. Він неймовірно корисний. До його складу входить велика кількість клітковини, вітамінів, мікроелементів. Їх концентрація особливо велика в м’якоті зрілого фрукта. А ще він дуже смачний і дуже ароматний за умови, що вибір зроблено правильно.
За зовнішнім виглядом
Перед покупкою ананаса необхідно оглянути його зовнішній вигляд. Якісний продукт має рівний жовто-коричневий колір. Особливу увагу потрібно приділити хвостику:
- Зелене листя вказують на те, що фрукт ще не дозрів. Такий плід краще не купувати, так як у нього тверда м’якоть, гіркий смак;
- Пересохле коричневе листя — ознака перезрілості. Зазвичай в таких рослинах міститься багато води, що впливає на щільність м’якоті. Вона м’яка, пухка і неприємна на смак;
- Темно-зелене та пишне листя зі злегка засохлими кінчиками — ознака високої якості продукту;
- У місці, де знаходиться розетка, не повинно бути ніяких дефектів у вигляді гниття, тріщин або цвілі.
Зрілість ананаса також можна визначити, злегка покрутивши хвостик в різні сторони. У стиглого фрукта деякі листочки опадуть, а у недостиглого — залишаться на місці.
За кольором та формою
Соковитий м’якуш яскраво-золотистого відтінку є ознакою зрілості. Але в магазинах або на ринках не надається можливості розрізати фрукт. Тому звертають увагу на колір лусочок (шкірки). Фрукт не рекомендується купувати, якщо вона:
- Більш світлого відтінку, має добре помітні зелені або темно-коричневі смуги між лусочками;
- Більш темного кольору, наприклад, коричневого, темно-оранжевого.
Але потрібно враховувати, що у деяких сортів ананаса зелений колір шкірки є нормою.
У зрілого плода шкірка майже висохла, без дефектів.Ананас повинен мати правильну циліндричну форму. Вага може варіюватися від 0,5 кг до 4 кг.
По аромату
Солодкий ананасовий запах — гарна ознака. На відстані витягнутої руки пахощі якісного стиглого фрукта має бути тонкими, ніжними, дуже свіжим, ледь вловимим. Якщо аромат відсутній або виражений слабо, плід не дозрів.
Різкий, насичений, дуже солодкий аромат вказує на перезрілий плід. Ні в якому разі не можна купувати продукт, якщо відчутний хімічний запах. Швидше за все, такі плоди попередньо чимось обробили для збільшення терміну зберігання. Існує ймовірність розвитку бродіння, що робить продукт не придатним до споживання.
Додаткові поради
Дозволити дозріти плоду можна в домашніх умовах. Щоб домогтися дозрівання, фрукт зберігають при кімнатній температурі кілька днів, нахиливши хвостиком вниз. Великі екземпляри виглядають дуже ефектно, але, як правило, у них не смачний і не соковитий м’якуш. У маленьких ананасів практично завжди спостерігаються ознаки незрілості. Тому перевагу потрібно віддавати плоду середнього розміру.
При кімнатній температурі зберігати плід можна не більше 14 днів. Потім вони починають псуватися.
Дивно, але на якісні характеристики впливає і ціна продукту. Екзотична рослина зазвичай перевозять з допомогою авіатранспорту. Тому вартість продукту висока. Коли користуються послугами морських перевізників, ціна буде нижчою. При цьому якість товару знижується, бо пересування по морю займає більше часу.
Щоб не розчаруватися в покупці, не потрібно поспішати та брати перший ліпший фрукт. Враховуючи представлені поради, можна легко вибрати стиглий і смачний ананас.
Переглядів: 497