Як уберегтися від отруєнь харчовими продуктами, нагадує Центр громадського здоров’я

Суспільство

На столах з’являться різноманітні страви, які потім зберігатимуться в холодильнику в умовах відключень електроенергії. Якщо харчові продукти та готову їжу неправильно зберігати, їх можуть вражати різні патогенні мікроорганізми, що, своєю чергою, призводять до отруєнь.


Пише Голос-Інфо, посилаючись на Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб


Минулого року в період різдвяних свят фахівці спостерігали збільшення кількості випадків захворювання на ГКІ (гострі кишкові інфекції): 6527 випадків у грудні 2023-го – січні 2024-го року проти 5764 випадків ГКІ у грудні 2022-го – січні 2023-го року.
Як уберегтися від отруєнь харчовими продуктами, нагадує Центр громадського здоров’я.


Отруєння харчовими продуктами спричиняють бактерії, віруси та паразити. Найбільший ризик інфікування цими патогенами мають такі продукти:
-сирі яйця;
-непастеризоване молоко;
-домашня консервація;
-сирі м’ясо, риба та морепродукти;
-м’які сири з непастеризованого молока (наприклад, брі, камамбер, сири з блакитними прожилками);
-кондитерські вироби з кремом.


П’ять порад, щоб запобігти зараженню продуктів мікроорганізмами до та після приготування страв удома:
1 Обов’язково мийте руки з милом перед приготуванням їжі. Регулярно очищуйте кухонні поверхні та приладдя.
2 Сирі та готові продукти нарізайте на окремих дошках. Заведіть окрему дошку та ніж для м’яса та риби, щоб не забруднювати готову їжу мікроорганізмами, які можуть бути в сирих продуктах.
3 Термічно обробляйте сирі продукти перед вживанням. Переконайтеся, що риба чи м’ясо добре проварилися, пропеклися чи просмажилися перед подачею на стіл та вживанням.
4 Пильнуйте, щоб продукти були свіжі. Перевіряйте термін придатності продуктів. Якщо вигляд чи запах викликають сумніви — викиньте, ризикувати не варто.
5 Не залишайте їжу на столі довше, ніж на дві години. Після святкування одразу приберіть їжу, яка залишилась, у холодильник, особливо салати з майонезом, кремові десерти та холодець.


У громадських закладах:
-купуйте харчові продукти в перевірених торгівельних мережах та постачальників;
-обирайте перевірені ресторани чи кафе з хорошою репутацією;
-не соромтеся просити персонал замінити вам страву, якщо її якість викликає сумніви.
Що робити у разі отруєння?
Найбільш вразливими до харчових отруєнь є діти, вагітні жінки, люди похилого віку та люди з ослабленим імунітетом.
Отруєння може проявлятися через нудоту, біль у животі, блювоту чи/та діарею, і мати небезпечні ускладнення з необхідністю ушпиталення через зневоднення, тривалу лихоманку чи навіть порушення зору.


Якщо ви або ваші близькі, а надто діти, відчули симптоми харчового отруєння, якнайшвидше зверніться до лікаря  — не займайтеся самолікуванням !
Дотримання цих порад допоможе провести свята з радістю та без клопотів через здоров’я


Переглядів: 252