Як правильно замочити горох, щоб він зварився за 15 хвилин
Прості хитрощі.
Чому горох варитися не хоче — і як замочувати його правильно, щоб не варити довго: прості та нехитрі тонкощі. І помилки, які ми робимо машинально. І — як навіть “старий” торішній горох зварити швидко.
Прості методи — варто випробувати та переконатися: горох вміє швидко варитися.
Як замочити горох, щоб швидко варився: наші помилки та прості хитрощі
Під час використання таких методів горох не потрібно замочувати “на ніч”. Усього годину чи дві — горох вариться дуже швидко. А якщо й залишимо на ніч, то через 10-15 хвилин горох стає м’яким, практично гороховим пюре. І ніяких хитрощів, жодної соди.
Помилка 1
Його потрібно промити — а ми не промиваємо. Горох важливо промити перед відварюванням — ось як рис: очистити горошини від крохмального борошна, борошнистої клейковини, оточуючої горошини.
Ось рис ми промиваємо — а горох чомусь ні. І промивати потрібно майже до прозорості: це прискорить замочування, тобто набухання горошин і відварювання. І — не в холодній воді.
Помилка 2
Ми замочуємо у холодній воді. А треба замочувати у гарячій. Гаряча вода сприяє швидкому набуханню (набагато швидше). І — краще очистить горошини. А щоб краще очистити — горох потрібно не тільки промити та залити.
Помилка 3
Про піну, коливання температури та кип’ятіння. Не зовсім помилка — просто тонкість, яку не всі знають.
Якщо промити, потім довести горох до кипіння і промити, позбавившись піни, потім залити окропом знову — ми вирішуємо відразу дві проблеми.
Ми позбавляємося піни, що несе все, що перешкоджає варінню гороху. І — в окропі горошини максимально швидко набубнявіють.
Крім того: набухання відбувається не лише завдяки гарячій воді, а й завдяки парі.
А головне — ми все ж таки позбавляємося піни: при замочуванні холодною водою так не вийде.
А ще — вважається, що відіграє роль і коливання температури.
І маленька хитрість, точніше дві. І все ж таки, якщо горох не хоче варитися — потрібно підлити холодної води. Зовсім небагато. Декілька разів.
Він повинен розпарюватися, а не вирувати в окропі. Саме пара розм’якшує горох зсередини, тепло пари.
На цьому заснований метод замочування окропу. Холодна вода — зупиняє кипіння, дає повільне томління гороху.
А ще: якщо він зовсім “старий”: його варто просто потовкти. Звичайною “товкачкою” для картоплі. Смішно, але це працює. Ось такі прості методи замочування, які допоможуть швидко отримати смачний гороховий суп або пюре.
Переглядів: 6 641