Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендує організаторам літнього відпочинку дітей, обираючи заклад харчування, звернути увагу:
– Чи обраний заклад харчування зареєстрований як оператор ринку харчових продуктів.
– Чи наявне в закладі харчування примірне чотиритижневе сезонне меню, погоджене територіальним органом Держпродспоживслужби.
– Чи наявні в закладі харчування результати лабораторних досліджень питної води.
– Чи мають працівники закладу особисті медичні книжки з пройденим періодичним медичним оглядом.
– Чи наявний перелік постачальників харчових продуктів в заклад харчування.
– Чи наявні в закладі харчування умови для дотримання технології приготування їжі та зберігання харчових продуктів в умовах відключення електропостачання (генератори тощо).
Щоб уникнути харчових отруєнь, рекомендуємо дотримуватись наступних правил:
– температура у холодильнику повинна бути не вище +4°, у морозильній камері – не вище -4°С (у холодильниках мають бути термометри для контролю температури в ньому);
– при відключенні електроенергії понад 4 години, у холодильник необхідно помістити контейнери з льодом для підтримки належної температури;
– при відключенні електроенергії не бажано зайвий раз відкривати дверцята холодильника та морозильної камери, щоб запобігти потраплянню теплого повітря;
– не підлягають подальшій реалізації продукти, що швидко псуються, якщо вони зберігалися в холодильнику при температурі вище +15°C протягом 4 годин або більше (м’ясо, птиця, морепродукти, молоко);
– розморожені харчові продукти заморожувати повторно заборонено;
– слід готувати страви у невеликій кількості, щоб їх спожити у день приготування і не залишати в холодильнику на наступний день;
– заборонено залишати на наступний день заправлені салати, а також не рекомендовано вживати без належного температурного режиму зберігання паштети, заливні страви, супи, соуси, млинці з м’ясом або сиром кисломолочним, січені вироби з м’яса, птиці, риби, картопляне пюре, відварені макаронні вироби;
– охолоджені страви, які зберігались при дотриманні відповідних температурних умов, слід споживати лише після повторної термічної обробки;
– не рекомендується закупляти харчові продукти, що швидко псуються, про запас (слід робити запас лише тих харчових продуктів, які не потребують спеціальних температурних умов зберігання (крупи) або найменше втрачають якість без холодильника).
– захищати харчові продукти від випадкових забруднень, від комах, гризунів та інших тварин.
– не брати в дорогу при здійсненні подорожі та на відпочинок продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні);
– під час відпочинку з дітьми необхідно ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни, особам, які супроводжують дітей, необхідно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі дикорослі ягоди, гриби;
– перед приготуванням їжі та перед кожним споживанням її мити руки з милом;
– не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з протермінованими термінами зберігання;
– не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб; купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, маєте право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.