В 2019 році на Франківщині було зареєстровано 7 випадків ботулізму

Суспільство

Всі випадки виникли внаслідок вживання м’ясних консервів домашнього приготування.

Про це Фіртці повідомили в пресслужбі Держпродспоживслужби.

Слід зауважити, що більшість захворювань на ботулізм в нашій області виникають внаслідок вживання домашніх м’ясних консервів, які хворі або члени їх сімей власноруч виготовляли.

Ботулізм – це важке захворювання, яке без своєчасного специфічного лікування може призвести до смерті. Захворювання викликається ботулотоксином, який виділяється паличкою ботулізму в результаті його життєдіяльності (розмноження та накопичення) в харчових продуктах.

Основною вимогою для розмноження палички та виділення токсину є анаеробні умови, тобто відсутність кисню. А це різного роду консерви. Клостридія ботулізму попадає в харчові продукти з частинками землі або під час неправильної розробки туш тварин, коли вмістом кишківника забруднюється м’ясо.

Консерви, заражені паличкою ботулізму, можуть бути піддуті (бомбажні), можуть мати специфічний запах прогірклого масла, однак це не є основною ознакою.

Траплялись випадки, коли консерва булла візуально доброякісна, а споживши її виникало захворювання. Симптоми ботулізму розвиваються не так різко як при інших харчових отруєннях, зазвичай перші прояви захворювання з’являються на 2-3 день після вживання забрудненого харчового продукту.

Основні прояви захворювання слабкість, запаморочення, сухість в роті, закрепи. Пізніше з’являється розлади центральної та вегетативної нервової системи які проявляються порушенням зору та ковтання, розладами мови, у важких випадках – зупинкою дихання.

Лікування – тільки в умовах стаціонару – введення проти ботулічної сироватки.



Переглядів: 275