У Калуській громаді планують зібрати 350-600 тонн кавунів

Суспільство
У Калуській громаді активно триває збір кавунів. Вистачить усім. Але остерігайтесь: трапляються підробки. Як зростають калуські кавуни і де придбати стовідсотковий «оригінал»?

Пише Голос-Інфо з посиланням на Калуську міську раду


Калуський кавун став смачною візитівкою громади торік. Релоковане із міста Куп’янськ Харківської області фермерське господарство «Овочі Слобожанщини» вирішило виростити цю екзотичну для Прикарпаття культуру. Сорт, який тримають у таємниці і досі, висадили на двох гектарах. Торік зібрали майже 100 тонн ягід, які миттєво полюбилися калушанам.


Цього року фермери висадили уже 10 гектарів кавунів. Розширили і асортимент.


Більшу частину площі, 6-7 га, займає кавун того ж сорту, що був і торік. Це — невеликі ягоди вагою 2-3 кілограми. Ми також висадили дві тисячі насінин жовтого кавуна. Маємо і сорт, який дає великі ягоди, а також пізні кавуни, насіння яких отримали як гуманітарну допомогу від Європейського Союзу. Ми досі не працювали із цим сортом, тому напівжартома називаємо його «Калуським сюрпризом»”, — розповідає засновниця фермерського господарства «Овочі Слобожанщини» Інна Федосієнко.

Дозрівати ягоди почнуть тільки у вересні.


Усі калуські кавуни вирощені із розсади. Їх висаджували на чорне полотно: що додатково утримувало вологу, рослинам було тепліше. Організовували крапельно-стрічковий полив. Один раз кавуни прополювали. Не посприяв фермерам відносно холодний червень. Однак, вони дають оптимістичний прогноз врожайності: планують зібрати не менш, як 350 тонн кавунів.


Така врожайність — непогана і для східних областей України. Але тут вирішальним є не географічне розташування, а сорт. Наш основний сорт не дає великих ягід: 10-кілограмовий кавун вирости просто не може. Тому врожайність 35 т/га — відмінний показник/ Цей сорт розроблено для продажу у крамницях і супермаркетах. Він розрахований на «лінивого» споживача, який не хоче тягнути додому важкий кавун. Великі ягоди більш вигідні для гуртової торгівлі”, — розповідає Інна Федосієнко.

Не мають проблем фермери і зі збутом ягід. Навіть більше: часом не встигають довозити їх на місця продажу. Однак, обурює те, що часто під маркою калуських кавунів продають ягоди зовсім іншого походження.


“Відрізнити їх візуально доволі складно. Нам, фахівцям, різниця очевидна, однак, для пересічної людини вона непомітна. На вигляд калуські кавуни дещо світліші. І точно дуже солодкі і смачні”, — каже Інна Федосієнко.

Щоб спробувати оригінальний калуський кавун, фермери радять купувати ягоди на перевірених локаціях (особливість — кавуни продають на сіні):

  •  ж/м Хотінь, біля кафе «Гостинець»;
  •  обабіч дороги на Івано-Франківськ, за автозаправкою «Окко»;
  •  у селі Студінка — перший поворот, поряд із приміщенням колишньої колгоспної контори, будинок із синім дахом.

Також виробники співпрацюють із низкою крамниць:

  • – у мікрорайоні Підгірки: «Лаванда», «Орхідея», «Старий дуб», «Корона»;
  • – у мікрорайоні Височанка: крамниця «Сонечко»;
  • – біля парку культури і відпочинку ім. І. Франка: крамниця «Плюс»;
  • – крамниця у селі Ріп’янка.

Інна Федосеєнко запевнила: наступного року калуські кавуни — будуть. Виробники обіцяють здивувати калушан особливими сортами. Розглядають можливість вирощування чорних кавунів, і таких, що подібні за кольором і формою на кабачок.


Стежте за нами в соціальних мережах: ЮтубТелеграмФейсбук та Інстаграм.



Переглядів: 237