У ці 10 міфів про яблучний оцет не варто вірити
Певні міфи про яблучний оцет варті спростування.
Яблучний оцет давно вже припинили вважати лише приправою. Існує думка, що за допомогою цього продукту можна впоратися з цілим рядом проблем — від діабету до зайвої ваги. На жаль, не усе настільки легко.
Яблучний оцет зміцнює імунітет
Вважається, що яблучний оцет має антиоксидантні властивості. Це не зовсім так. Для імунітету корисним є не власне продукт, а бактеріальні культури і дріжджові грибки, які додають у яблучний сік під час його виробництва.
Підрахувати точну кількість антиоксидантів у складі оцту не можуть навіть вчені. Деякі з них руйнуються під час приготування, інші — майже марні, оскільки просто не засвоюються організмом. Тож питання впливу яблучного оцту на імунітет поки можна залишити відкритим.
Яблучний оцет нейтралізує вуглеводи
Якби усе було настільки легко! На жаль, яблучний оцет не здатен розчинити десерт без сліду. Хоча результати деяких досліджень і підтверджують, що він здатен частково знизити ефект від споживання продуктів з великим вмістом вуглеводів і високим глікемічним індексом, краще замінити їх на більш корисні овочі, фрукти, бобові та молочні продукти з низькою жирністю.
Яблучний оцет розщеплює жири
Згідно з результатами досліджень, оцтова кислота зменшує накопичення жиру у печінці і стабілізує вміст холестерину у крові. Але не можна замаринувати курячі ніжки у яблучному оцті і чекати, що трапиться диво! У такий спосіб це не працює.
Яблучний оцет знижує рівень цукру у крові
Так, але не настільки, щоб на це можна було розраховувати. Це питання, дійсно, було предметом кількох досліджень (які проводилися на щурах та інших дрібних гризунах). Вчені дійшли висновку, що оцтова кислота знижує активність ферментів, які розщеплюють вуглеводи. До того ж, оцет стимулює травлення, і частина речовин просто не встигає засвоїтися. Хворим на діабет потрібно бути особливо обережними — споживання оцту може впливати на вироблення інсуліну.
Яблучний оцет допомагає схуднути
Ні, ні і ні. Ані чайна ложка, ані склянка, ані навіть цілий глечик оцту не допоможуть вам скинути зайву вагу. Для єдиного дослідження, яке проводилося на цю тему, був узятий занадто маленький зразок, та й контрольні дані викликають сумніви. До того ж учасники дослідження весь цей час дотримувалися дієти! Тож про які докази може йтися?
Яблучний оцет вбиває бактерії
Якщо оцтова кислота називається кислотою, це ще не означає, що вона здатна вбивати мікроби або виводити токсини. Так, дійсно, під час ферментації оцет набуває деякі антибактеріальні властивості, але лише щодо захворювань харчового походження, а не вірусів застуди або кишкових інфекцій.
Яблучний оцет запобігає розвитку серцево-судинних захворювань
Вважається, що оцтова кислота допомагає знизити рівень холестерину у крові. Таким чином, споживання будь-якого фруктового оцту потенційно може служити профілактикою серцево-судинних захворювань, особливо тих, що пов’язані з формуванням тромбів. Але це питання ще недостатньо вивчене наукою, щоб можна було однозначно його рекомендувати.
Яблучний оцет — джерело пробіотиків
А якщо точніше — дуже мізерне джерело. Яблучний оцет, який вироблений на заводі, майже повністю втрачає корисні бактерії, які з’являються під час ферментації.
Якщо випити яблучний оцет натщесерце, то протягом дня менше хочеться їсти
На жаль, але й це твердження не є вірним. Оцет дійсно уповільнює евакуацію вмісту зі шлунку через зниження активності травних ферментів. Але пити його натщесерце небезпечно — це занадто велике навантаження на травну систему!
Яблучний оцет — панацея від усіх хвороб!
Якщо ви полюбляєте яблучний оцет, ніхто не заважає вам використовувати його для маринадів і заправок для салатів. Він не містить калорій, підсилює смак продуктів, і його можна споживати усім, крім людей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Але якщо ви щиро вважаєте, що яблучний оцет допоможе вам покращити здоров’я, то ми змушені вас розчарувати (принаймні, поки). Немає ніяких підстав вважати, що цей продукт корисніший за свіжі овочі і фрукти на вашому столі.
Переглядів: 354