Топ-6 продуктів, які містять багато фосфору

Здоров`я

Деякі продукти є гарними джерелами фосфору.

З дефіцитом цього мікроелемента найчастіше зіштовхуються вегетаріанці, тому що у їх раціоні відсутня їжа тваринного походження. Ми розповімо вам, у яких ще продуктах можна знайти цю речовину.

Зерна

Серед зернових культур лідером за вмістом фосфору є кукурудза: склянка кукурудзяного борошна містить близько 860 мг речовини. Ще його багато у ячмені, пшениці, вівсі. Приємний бонус: додавши у раціон продукти з цільного зерна, ви забезпечите надходження у організм клітковини.

Бобові

Найбільше фосфору у червоній і білій квасолі, сочевиці, сої. Так, 200 г готової квасолі містять третину рекомендованої добової норми мікроелемента, а у 100 г соєвих бобів — близько 180 мг речовини.

Насіння

Особливо багато фосфору у насінні гарбуза, соняшника, чіа, кунжуту. Наприклад, у 100 г гарбузового насіння міститься понад 1200 мг мікроелемента, а лише у 28 г чіа — чверть денної норми. Крім того, чіа — природне джерело жирних омега-3 кислот, яких у ньому вдвічі більше, ніж у лососевих сортах риб, а також харчових волокон, антиоксидантів, кальцію і заліза.

Арахісове масло

Відмінна новина для ласунів — можете сміливо дозволити собі на сніданок кілька скибочок хліба, хлібці або тости з арахісовим маслом. Смачне, а, головне, корисне поєднання. До речі, крім фосфору, у арахісовому маслі багато рослинних білків. Важливий момент: купуючи продукт, уважно читайте склад. У якісному арахісовому маслі не має бути штучних підсолоджувачів і шкідливих добавок.

Броколі

За своїми корисними властивостями з цим сортом хрестоцвітних може зрівнятися лише авокадо. Крім великої кількості фосфору — майже 70 мг на 100 г продукту — броколі відрізняється високим вмістом вітамінів, калію, кальцію, магнію, цинку, інших макро- і мікроелементів. До того ж у ній дуже мало калорій. Дієтологи рекомендують вживати броколі у сирому вигляді — після термообробки овоч втрачає частину корисних речовин.

Часник

Крім того, що цей пекучий продукт зміцнює імунітет і бореться з мікробами у організмі, він ще багатий на фосфор (понад 150 мг на 100 г продукту), цинк, залізо і вітамін С. Завдяки такому унікальному складу овоч сприяє зниженню рівня холестерину, кров’яного тиску, а також він є корисним для профілактики інфарктів, інсультів і онкології.

Джерело



Переглядів: 448