Міфи і правда про чипси: чи дійсно вони небезпечні для здоров’я
4 міфи про чипси.
Про те, що вживання чипсів, особливо у великих кількостях, шкодить здоров’ю, знає, напевно, кожен. Однак досі ведуться суперечки про характер впливу цього продукту на організм людини, і навколо нього витає досить велика кількість міфів.
Наприклад, таких, як:
Чим правильніша форма чипсів, тим вони шкідливіші
У всіх картопляних чипсах міститься велика кількість крохмалю, який при попаданні в організм перетворюється в глюкозу. І це є однією з небезпечних особливостей чипсів, особливо для діабетиків. Але особливої різниці, зроблений продукт з цільної картоплі або з картопляного борошна, не існує.
Інша справа, що багато виробників чипсів заради зменшення собівартості продукту використовують для їх виготовлення навіть не картоплю, а кукурудзяне або пшеничне борошно з додаванням великої кількості генномодифікованого крохмалю, ароматизаторів і підсилювачів смаку. І така пресована суміш, побувавши в низькоякісному фритюрі, стає практично отруйною.
Чим натуральніше виглядають картопляні чипси, тим краще
Деякі вважають, що натуральність чипсів видає не лише їх неправильна форма, але і велика кількість темних вкраплень і зеленуватих цяток. Однак якщо сировина для чипсів не достатньо добре відбиралося і оброблялося, то зеленуваті ділянки можуть свідчити про наявність в них соланіну. А це гормоноподібна речовина, яка відноситься до класу отруйних сполук, здатних викликати отруєння.
Чипси, виготовлені зі спеціальної картоплі, менш шкідливі
Зараз досить багато виробників при виготовленні чипсів використовують картоплю спеціально виведених сортів. Вона набагато щільніша звичайної і містить значно менше крохмалю. До того ж обсмажування чипсів у фритюрі триває не більше 30 секунд.
Однак навіть такі технології не обходяться без застосування хімічних добавок. Але ж більшою мірою вони, а невисока калорійність чипсів, завдають основної шкоди організму людини. Але тривале збереження аромату і смаку чипсів, особливо специфічного, тільки природним шляхом неможливе.
Овочеві та фруктові чипси безпечні і навіть корисні
Дослідження показали, що калорійність багатьох овочевих і зернових чипсів знаходиться приблизно на тому ж рівні, що і у їх картопляних аналогів. Деякі також обсмажуються у фритюрі, інші містять пальмову олію або інші рослинні жири. Вегетаріанські чипси виготовляються на основі генно модифікованої сої. І навіть у фруктових чипсах, що продаються в магазині, можна виявити підсилювачі смаку та інші хімічні добавки.
Доброю новиною для любителів чипсів можна назвати тільки те, що, на думку експертів, одна-дві невеликих пачки чипсів від хорошого виробника в тиждень не зашкодять здоровому організму. А саморобні овочеві та фруктові сушені снеки навіть корисні для здоров’я.
Переглядів: 419