Корисні поради щодо вибору стиглої та солодкої дині
Стиглу та солодку диню обирають за деякими ознаками.
Під час вибору стиглої і солодкої дині у багатьох людей виникають певні труднощі. Щоб надалі з таким не зіштовхуватися, потрібно знати, на що звертати увагу.
Як обрати смачну диню
Перше, на що слід звертати увагу під час вибору дині — це плід. Він не повинен мати ніяких пошкоджень, цвілі і тріщин. На дині може бути невелика кругла пляма, яка свідчить про те, що цим місцем плід лежав на землі.
Звертати увагу необхідно також і на плодоніжку, яка має бути сухою. Місце кріплення квітки має бути м’яким.
Колір шкірки не повинен бути блискучим або тьмяним, оскільки це ознака незрілої або зіпсованої дині. Шкірка солодкого і стиглого плода буде матовою, гладкою.
Під час придбання диню потрібно взяти до рук. Зрілий плід має бути трохи важким. Якщо шкірка тверда, то диня недозріла. Стиглий плід має насичений смак і запах.
Переконатися у тому, що диня стигла, можна трохи грюкнувши по ній долонею. У стиглої дині буде глухий звук.
Яку диню брати не варто
Диня може бути гарною і запашною на вигляд, а всередині поганою. Існує кілька ознак, які вкажуть на те, що диню не можна брати:
- наявність мікротріщин;
- чистий або брудний плід;
- розрізана диня;
- багато поздовжніх жилок.
Не рекомендується купувати дині, які продають біля дороги, тому що вони вбирають у себе багато токсичних речовин. Диня не повинна лежати на землі, а лише на спеціальному піддоні.
Як зберігати диню
Якщо диню потрібно зберігати довго, то після придбання її необхідно промити теплою водою. Якщо на дині є забруднені місця, то їх бажано помити з милом і висушити.
Власне плід бажано зберігати у темних і прохолодних місцях — у підвалі або льоху. Найкраще підвісити диню у сітці, але таким чином, щоб вузли не пошкодили шкіру. Такий спосіб дозволяє зберігати диню протягом 5-6 днів. Зберігати плід у холодильнику не рекомендується.
У жодному разі не варто зберігати диню у розрізаному вигляді за кімнатної температури.
Чим корисна диня
У дині багато корисних вітамінів і мінералів. Крім того, плоди містять антиоксиданти і бета-каротин, які перешкоджають розвитку цілого ряду захворювань. Фолієва кислота у дині допомагає покращувати пам’ять і метаболізм, а також сприяє швидкому розщепленню білків, жирів і вуглеводів.
Попри свою користь, плід має протипоказання. Зокрема, диню не рекомендується їсти тим у кого:
- гастрит;
- виразка шлунку.
Вагітним жінкам і тим, які годують грудьми, також не рекомендується їсти диню. Для отримання максимальної користі необхідно їсти плоди у проміжках між основними прийманнями їжі.
Переглядів: 296