Корисні поради щодо вибору стиглої та солодкої дині

Поради

Стиглу та солодку диню обирають за деякими ознаками.

Під час вибору стиглої і солодкої дині у багатьох людей виникають певні труднощі. Щоб надалі з таким не зіштовхуватися, потрібно знати, на що звертати увагу.

Як обрати смачну диню

Перше, на що слід звертати увагу під час вибору дині — це плід. Він не повинен мати ніяких пошкоджень, цвілі і тріщин. На дині може бути невелика кругла пляма, яка свідчить про те, що цим місцем плід лежав на землі.

Звертати увагу необхідно також і на плодоніжку, яка має бути сухою. Місце кріплення квітки має бути м’яким.

Колір шкірки не повинен бути блискучим або тьмяним, оскільки це ознака незрілої або зіпсованої дині. Шкірка солодкого і стиглого плода буде матовою, гладкою.

Під час придбання диню потрібно взяти до рук. Зрілий плід має бути трохи важким. Якщо шкірка тверда, то диня недозріла. Стиглий плід має насичений смак і запах.

Переконатися у тому, що диня стигла, можна трохи грюкнувши по ній долонею. У стиглої дині буде глухий звук.

Яку диню брати не варто

Диня може бути гарною і запашною на вигляд, а всередині поганою. Існує кілька ознак, які вкажуть на те, що диню не можна брати:

  • наявність мікротріщин;
  • чистий або брудний плід;
  • розрізана диня;
  • багато поздовжніх жилок.

Не рекомендується купувати дині, які продають біля дороги, тому що вони вбирають у себе багато токсичних речовин. Диня не повинна лежати на землі, а лише на спеціальному піддоні.

Як зберігати диню

Якщо диню потрібно зберігати довго, то після придбання її необхідно промити теплою водою. Якщо на дині є забруднені місця, то їх бажано помити з милом і висушити.

Власне плід бажано зберігати у темних і прохолодних місцях — у підвалі або льоху. Найкраще підвісити диню у сітці, але таким чином, щоб вузли не пошкодили шкіру. Такий спосіб дозволяє зберігати диню протягом 5-6 днів. Зберігати плід у холодильнику не рекомендується.

У жодному разі не варто зберігати диню у розрізаному вигляді за кімнатної температури.

Чим корисна диня

У дині багато корисних вітамінів і мінералів. Крім того, плоди містять антиоксиданти і бета-каротин, які перешкоджають розвитку цілого ряду захворювань. Фолієва кислота у дині допомагає покращувати пам’ять і метаболізм, а також сприяє швидкому розщепленню білків, жирів і вуглеводів.

Попри свою користь, плід має протипоказання. Зокрема, диню не рекомендується їсти тим у кого:

  • гастрит;
  • виразка шлунку.

Вагітним жінкам і тим, які годують грудьми, також не рекомендується їсти диню. Для отримання максимальної користі необхідно їсти плоди у проміжках між основними прийманнями їжі.

Джерело



Переглядів: 296